Mariana Nicolesco

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mariana Nicolesco, scria un destins critic, nu mai este doar o artista, o mare tragediana lirica admirata si iubita in lumea intreaga, ea este astazi pentru noi o adevarata institutie nationala. A triumfat la Teatrul Scala, din Milano, la Metropoli-tan opera din New York, la Opera din Muchen, la Tokyo si Rio de Janeiro, la Barcelona si Dresda, la Caracas si Paris, la Viena si Seatle, la Carnage Hall din New York si la Concertgebouro din Amsterdam, la Royal Festival Hall din Londra si la Musileverein din Viena, in marea sala a Conservatorului din Moscova. A aparut in spectacole puse in scena de cei mai buni regizori ai timpului, de la Luckino Visconti la Giorgio Strehber, si dirijate de maiestri ca Wolfgang Sawalish si Riccardo Muti, Carlo Maria Giulini si Lorin Maazel, Filippo Patane si Seiji Ozawa. Triumfurile concertelor sale in Romania, din 1991 incoace, sunt legendare, iar contributia sa la revelarea de noi talente, la formarea si afirmarea acestora, nu are egal.

Momentele esentiale ale devenirii Marianei Nicolesco ca artista au fost mai multe, printre care: revelatia muzicii la varsta de 6 ani, cand a inceput studiul viorii, pe care l-a continuat pana la 18 ani, castigarea prin concurs a unei burse la Conservatorul Santa Cecilia din Roma si intalnirea cu maestra sa de canto, Jolanda Magnoni.

Si-a trait peste doua decenii din viata calatorind in permanenta prin Europa, in cele doua Americi, in Africa de Sud sau in Japonia. Succesul la marele concurs International de Canto Voci Rossiniane organizat de R. A. I. la Milano, avea sa-i deschida portile lumii. Si a fost mandra intotdeauna cand s-a scris despre ea, cum a facut-o marele critic si magician al vocilor, Rodolfo Celletti, pe langa cuvintele cantante italiana per accellenza si aprecieri ca: la giovane cantante rumena iar aopi il celebre soprano romeno, the greate Romanian soprano, la gran Diva Rumana. Tara natala era cu ea intotdeauna intr-un anume fel. Dar publicul romanesc l-a intalnit de-abia in 27 iunie 1991 la Ateneul Roman, cand aparea pentru prima data pe o scena din Romania. Si primirea minunata pe care acest public i-a facut-o, a declansat in ea acea vocatie de a face ceva aici, pentru muzica, pentru tinerii artisti, pentru cultura tarii.

Asa s-a angajat in restaurarea Ateneului Roman, dedicandu-i concertele de la New York si Londra, sustinand refacerea acestuia si donand un mare pian de concert steinway, in valoare de 120. 000 dolari.

Mariana Nicolesco crede ca Andre Malraux era un bun profet atunci cand spunea ca omenirea va intra intr-o noua era de spiritualitate.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mariana Nicolesco
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
462 cuvinte
Nr caractere:
2 204 caractere
Marime:
10.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
artista, compozitii
Predat:
la gimnaziu
Sus!