Johannes Brahms

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Johannes Brahms a fost un compozitor german de muzica romantica, care a trait majoritatea vietii sale la Viena, Austria. Brahms a fost considerat de catre multi succesorul lui Ludwig van Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisa de Hans von Bulow drept a zecea a lui Beethoven (porecla folosita si astazi). Brahms s-a nascut in Hamburg. Tatal sau, care i-a dar primele lectii de muzica, era un dublu basist. Brahms se remarca la pian si ajuta la suplementarea venitului relativ scazut al familiei prin interpretari in restaurante si teatre, precum si prin oferirea de lectii de pian. Desi povestirea larg-cunoscuta este ca Brahms a trebuit sa interpreteze pianul in baruri si bordeluri, studii recente, precum cele ale lui Kurt Hoffman sugereaza ca acest fapt este probabil incorect. Pentru o perioada el a invatat si violoncelul, desi progresul sau a fost intrerupt odata cu sustragerea instrumentului chiar de catre profesorul sau.

Tanarul Brahms a interpretat cateva concerte publice, dar nu a devenit foarte cunoscut drept pianist (desi mai tarziu avea sa interpreteze ambele premiere ale lucrarilor sale Piano Concerto No. 1 in 1859 si Piano Concerto No. 2 in 1881). A inceput sa si compuna, insa eforturile sale n-au primit atentia cuvenita pana in 1853, cand a mers intr-un tur de concerte alaturi deEduard Remenyi. In acest tur, a facut cunostinta cuJoseph Joachim, Franz Liszt si mai tarziu a fost introdus marelui compozitor german Robert Schumann. Remenyi s-a simtit, insa, ofensat de esecul lui Brahms in a aprecia cu toata inima Sonata in B minor a lui Liszt intr-o vizita la Curtea de la Weimar, unde Liszt era muzicianul curtii, iar Brahms a adormit intr-una dintre operele recent compuse ale acestuia. Multi dintre prietenii lui Brahms au afirmat ca Remenyi, fiind un curtezan selfuit, se astepta ca tanarul Brahms sa se conformeze practicii obisnuite a aplauzelor politicoase acordate piesei unei celebritati, insa acesta a afisat simple complimente amabile. I-a spus lui Brahms ca prietenia lor trebuie sa se sfarseasca, desi nu era clar daca Liszt se simtise sau nu ofensat. Joachim, insa, avea sa devina unul dintre cei mai apropiati prieteni, iar Schumann, prin articole slavitoare pentru Brahms, a jucat un rol important in alertarea publicului despre compozitiile tanarului. Lui Brahms i-a fost prezentata si sotia lui Schumann, compozitoarea si pianistaClara Schumann, cu 14 ani mai in varsta, alaturi de care a purtat o prietenie afectiva pasionala, insa intotdeauna platonica. Brahms nu s-a casatorit niciodata.

In 1862 se stabileste permanent in Viena si incepe sa se concentreze total asupra compunerii. Cu lucrari precum Recviemul german, Brahms isi stabileste pana la final o reputatie puternica si devine recunoscut inca din timpul vietii sale drept unul dintre marii compozitori. Poate ca aceasta i-a oferit in sfarsit increderea necesara pentru a termina prima sa simfonie; ea apare in 1876, dupa aproape zece ani de truda. Celelalte ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Johannes Brahms
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 545 cuvinte
Nr caractere:
7 281 caractere
Marime:
15.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Predat:
la gimnaziu
Sus!