Giuseppe Verdi, viața și activitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La varsta de sapte ani, el a devenit organist in orasul San Michele Arcangelo. Acolo tanarul Verdi a cantat pentru biserica si dupa legenda, in 1814 mama sa l-a salvat de catre cotropitorii francezi.

Batrinul organist al bisericii din sat, Baistrocchi, i-a dat lui Verdi primele notiuni muzicale si l-a invatat sa cinte si la orga. La varsta de 10 ani, Verdi a plecat in oraselul din apropiere, Bussetto, unde a urmat scoala si a invatat mai departe muzica cu Ferdinando Provesi, un bun muzician, absolvent a celebrei Academii de Muzica din Parma. La varsta de 13 ani, Verdi era ajutorul conducatorului orchestrei din Bussetto. Toate lucrarile muzicale scrise in acea perioada au fost interpretate absolut toate, dar editate n-au fost nici una.

In mai 1836, el s-a insurat cu tanara, Margarita Barezii, fiica binefacatorului.

La 17 noiembrie 1839 se intoarce la Milan, unde opera Oberto este pusa pe scena teatrului La Scala, care trece foarte bine. Mai primeste o comanda pentru opera Rege pentru o zi (Un giorno di regno), care nu a fost primita de public. Dupa Nabuco, a urmat opera Il Lombardi, care a castigat o victorie neasteptata asupra cenzorilor austrieci. Triumful lui Verdi in retinerea libretului si a temelor melodice i-a adus compozitorului o reputatie de erou ideologic al italienilor. Aceasta a fost una din multele bataliile pe care Verdi le-a avut cu cenzorii pentru libertate artistica.

Peste urmatorii sapte ani, compozitorul a scris zece opere de succes variat, facand legatura intre doua ere distincte ale compozitiei lui. Scrie operele: Ernani 1844, dupa drama lui Iugo. Datorita ei compozirotul devine vestit si peste hotarele Italiei. Apoi au urmat mai multe opere la care, chiar Verdi spunea ca a lucrat ca un prizonier: Idue Foscari, 1844, Giovanna d Arco, 1845, Alzira 1845, Attila, 1846, Iamasnadieri, 1847, Il cosaro, 1848, La battaglia di Legnanol, 1849, Stiffelio, 1850. Fiind incintat de creatia lui Shakespeare scrie operele Lady Macbeth, 1847 si opera Luisa Miller, 1849, avind un caracter mai de camera. Fiind in cautare de noi teme se adreseaza lui Iugo, Shakespeare, Shiller, Bairon.

Din 1847-1849 compozitorul traieste la Paris, unde scrie varianta franceza a operei I Lombardi, numita Ieruslem. Aici face cunostinta cu Giuseppina Stripponi, cu care peste 10 ani se casatoreste.

Cu opera Rigoletto in 1851 Verdi inaugureza seria marii triologii, completata peste 2 ani de Travatore, si Traviata. Il Trovatore a fost o strafulgerare de indrazneala despre care Verdi a spus ca este nucleul muncii sale: Cred, daca nu ma insel ca ceea ce am facut, am facut bine; dar am facut mereu dupa cum imi dicteaza sufletul. Cu toate ca era un geniu Verdi a compus numai din inima. Ca un muzician scolit el a plasat sensibilitatea emotionala deasupra intelectului in tot ceea ce scria.

La inceputul anilor 60 el era preocupat de evenimentele politice si dupa razboiul cu Austria multi copii din tara ramasese orfani. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Giuseppe Verdi Viata Si Activitatea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 773 cuvinte
Nr caractere:
8 449 caractere
Marime:
43.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
muzica, compozitii
Predat:
la liceu
Sus!