George Enescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este cel mai mare muzician roman. Personalitate artistica proeminenta a secolului nostru, Enescu a facut dovada unor extraordinare aptitudini muzicale inca din copilarie.

In urma sfatului dat de profesorul Eduard Candella din Iasi, a fost trimis la Conservatorul din Viena, unde a urmat vioara, compozitia; apoi la Conservatorul din Paris unde a avut ca profesori pe J. Massenet si G. Faure (Masnet si Fore) La Paris a repurtat primul succes in compozitie cu,, Poema Romana (compusa la varsta de 15 ani) interpretata de orchestra simfonica a lui Eduard Calonne 1898. Paralel cu compozitia, Enescu imbratiseaza cariera de violonist concertist, care atrage dupa sine nenumarate turnee in Europa si in Statele Unite ale Americii fiind cosiderat ca unul dintre cei mai mari intrepreti ai timpului.

El revine mereu in patrie unde face turnee in toate colturile tarii si contribuie cu arta si prestigiul sau la popularizarea muzicii romanesti.

In 1912 infiinteaza Premiul annual de compozitie,, George Enescu destinind acestui scop veniturile concertelor sale si creeaza un stimulent pentru arta componistica romaneasca.

In timpul primului razboi mondial, pe vremea retragerii in Moldova, a organizat si condus la Iasi o orchestra simfonica, a dat concerte in spitale, pe front, etc. Enescu a avut o rodnica activitate pedagogica, printre elevii sai numarandu-se Yehudi Menuhin; Ida Haendel; Ma Tse Tsun; Cristian Ferras; etc. Printre muzicienii romani care s-au bucurat de indrumarile lui G. Enescu se numara: Dinu Lipatti; Vasile Filip; Ion Voicu; s. a. A tinut cursuri de perfectionare peste hotare: cele de interpretare in Franta, Italia, Anglia si cele de compozitie la Universitatea Harvard din New York.

Enescu a fost membru fondator si presedinte al Societatii Compozitorilor Romani. In 1916 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane si in 1932 devine membru titular.

Intre alte distinctii trebuie amintite: membru corespondent al Academiei Franceze; membru al Academiei Santa Cecila din Roma si al Academiei de Arte si Stiinte din Praga.

A dirijat cele mai prestigioase orchestre din lume.

In 1946 pleaca la Paris unde isi petrece ultimii ani din viata. Moare la 4 mai 1955 departe de tara, rapus de o boala grea.

Arta creatoare a lui Enescu subliniaza creatia populara intr-o expresie personala. El a dat impulsul hotarator in simfonismul romanesc.

Opera lui Enescu cuprinde urmatoarele lucrari: Pentru orchestra: - Poema Roma - Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra - Rapsodia Romana in la major - Rapsodia Romana in re major - 2 suite in do major - Suita sateasca - Simfonia I in mi bemol major - Simfonia II in la major - Simfonia III in do major cu orga, pian si cor - Uvertura de concert - Poemul simfonic,, Vox Maris Sonate instrumentale: - 3 sonate pentru vioara - 3 sonate pentru pian - 2 sonate pentru violoncel si pian Diferite piese instrumentale: - Suita I pentru pian ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • George Enescu - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
642 cuvinte
Nr caractere:
3 638 caractere
Marime:
9.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
muzica, compozitii
Predat:
la gimnaziu
Sus!