Frederich Chopin

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Avand un suflet sensibil si nobil Frederic Chopin a fost un artist romantic tipic; compozitiile sale cu o tonalitate personala au avut un efect determinant aproape o jumatate de secol asupra stilului interpretativ al concertelor de pian, acestea fiind preferate si azi in programele de concerte. Frederic a fost un copil minune. Desena caricaturi, scria poezii si fara o pregatire formala- canta la 4 maini cu sora sa Ludwika. La varsta de 6 ani a luat primele lectii de pian de la un profesor local, care i-a facut cunoscut repertoriul clasic german, mai ales compozitiile lui Johann Sebastian Bach. Improviza cu placere, iar la varsta de 7 ani, in 1817, a realizat prima compozitie, o poloneza. Tanarul compozitor a fost desemnat cu mandrie de catre presa poloneza drept un geniu. Vestea s-a raspandit cu repeziciune printre melomani si a fost coplesit cu invitatii de a concerta in fata publicului. Debutul sau concertistic a avut loc la varsta de 8 ani. De la varsta de 11 ani Frederic a invatat componistica la Conservatorul din Varsovia, nou infiintat. La varsta de 15 ani i-a aparut Rondoul in do-minor opus 1 compus pentru pian. Studiile aprofundate le-a inceput cu un an mai tarziu, in 1826, sub conducerea profesorului J. Elsner. In acest timp ca de altfel in toata viata lui a fost un participant pasionat la serate muzicale, concerte si spectacole de opera. Varsovia insa nu facea parte din centrele muzicale europene importante. In scurt timp Chopin a simtit nevoia de a pleca in strainatate pentru a dezvolta, imbogati si aprofunda capacitatile sale muzicale.

In 1829 tanarul artist dadea concerte la Viena si avea un succes rasunator. Pe vienezi i-a uluit noutatea muzicii sale. S-a intors in Varsovia, dar cu intentia ferma de a realiza o cariera internationala.

In 2 noiembrie 1830, la varsta de 20 de ani, a parasit Polonia. Luandu-si ramas bun de Varsovia, si parca presimtind ca nu se va mai intoarce niciodata in tara, a luat cu el un pumn de pamant natal intr-un vas de argint. Chopin a petrecut opt luni in Viena si a sustinut numai doua concerte. Din Viena a pornit spre Paris, capitala artistica europeana a timpului. Pe acest drum a aflat ca rusii reprimasera intr un mod sangeros rascoala poloneza din noiembrie. La aflarea acestei vesti, intr o dispozitie disperata s a nascut studiul Cantec Revolutionar. Chopin a sosit la Paris in 1831. Capitala franceza i-a devenit a doua patrie, dar compozitorul nu era fericit. In aceasta perioada traiau foarte multi emigranti polonezi la Paris. In anturajul lor Chopin a intrat in cercul oamenilor bogati si influenti dar cu toate acestea el a ramas sarac. In prima perioada isi asigura subzistenta din lectii de pian serviciile sale fiind solicitate mai mult de polonezi. Insa dupa ce a concertat la o serata muzicala a bogatei familii Rothscild a devenit cel mai cautat profesor de pian din Paris. Pentru cate o lectie de pian elevii trebuiau sa plateasca sume considerabile, si in scurt ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Frederich Chopin
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
507 cuvinte
Nr caractere:
2 531 caractere
Marime:
7.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
artist, cultura
Predat:
la gimnaziu
Sus!