Franz Schubert

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In istoria muzicii Schubert a demonstrat un adevarat geniu pentru scrierea melodica si a avut o imensa prolificitate la campunerea cantecelor pentru voce si pian. Lucrarile sale de geniu s-au revarsat din mintea sa atat de repede si de perfecte incat abilitatea de a produce piese muzicale intr-o scurta perioada de timp a devenit legendara. Printre cele peste 1000 de piese muzicale compuse de el o mare parte o formeaza liedurile, piese muzicale aparute datorita prieteniei sale cu unii din cei mai mari cantareti ai timpului din Viena sa natala. De foarte multe ori, de-a lungul vietii sale, a afirmat: Am venit in aceasta lume cu scopul declarat de a compune. Romanticul din el l-a facut sa renunte la o cariera profesorala, cariera la care s-a intors de nenumarate ori pentru scurte perioade de timp, dedicandu-se compozitiei de piese de neegalat precum lieduri, piese pentru pian, muzica de camera si simfonii. Desi traia mai bine decat majoritatea vienezilor, in scurta sa viata, Schubert nu a profitat niciodata de cunostintele sale influente, de prietenii sai sau de binevoitorii patroni ai artelor.

Frantz Peter Schubert s-a nascut in Ianuarie 31, 1797 la Viena fiind cel de-al doisprezecelea copil al unui director de scoala si al sotiei sale. In 1801 tatal sau a fondat o scoala in Viena, scoala la care a invatat si Franz Peter luand primele lectii de vioara si pian. Nu a durat mult si familia Schubert a format un quartet de coarde in care fratii sai Ignaz si Ferdinand cantau la vioara, tatal sau canta la violoncel, iar el canta la viola.

Dezvoltarea muzicala a micului Franz a fost asigurata de profesorul Michael Holzer un maestru de orga ce i-a accelerat talentul la compozitie. La varsta de 9 ani a compus exercitiu de canto in sol major pentru bass si pian, fara text. In timp ce Shubert era in scoala a activat ca violonist in orchestra scolii, a carei repertoriu cuprindea piese de Haydn, Mozart si Beethoven.

Primul cantec complet, Hagars Klage, a fost scris in aceasta perioada si a ajuns pana pe masa celebrului Salieri, director muzical al orchestrei de camera vieneze. Datorita talentului sau maestrul Salieri i-a dat spre compunere numeroase piese de introducere ale operelor sale si aranjamente de arii pentru libretele lui Pietro Metastasio.

Primul sau lied numit Gretchen am Spinnrade a fost scris in septembrie 28, 1814, pentru prietena sa din copilarie Therese Grob. La sfarsitul anului urmator, Schubert, deja compusese 2 simfonii, 5 opere, 4 sonate, mai multe piese pentru cor si 146 de lieduri. In toata aceasta munca era inclusa prima sa capodopera Erlkonig, opera bazata pe o balada a lui Goethe. Se spune ca marele Goethe a fost foarte impresionat de muzica lui Schubert. In 1816 a castigat primii bani de pe urma muzicii sale compunand Cantata Prometheus care s-a auzit pentru prima oara in 12 Iulie. Pana in August 1817 el compusese peste 500 de piese intre care mare parte erau lieduri, cateva piese pentru quarteturi de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Franz Schubert - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
834 cuvinte
Nr caractere:
4 434 caractere
Marime:
9.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Predat:
la gimnaziu
Sus!