Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cand auzim de Chopin de regula ne vine in minte un singur instrument muzical: pianul. Cu toate ca niciodata nu i-a placut sa dea concerte, aparand doar de 30 de ori in fata publicului, ca pianist era mai bun decat multi virtuozi ai secolului al XIX-lea. A contribuit foarte mult la schimbarea muzicii pentru pian. Prietenul sau Robert Schumann caracteriza compozitiile cu stil novator ale lui Chopin drept lovituri de tun ascunse intr-un buchet de flori. De la varsta de 11 ani Frederic a invatat componistica la Conservatorul din Varsovia, nou infiintat. La varsta de 15 ani i-a aparut Rondoul in do-minor opus 1 compus pentru pian. Studiile mai aprofundate le-a inceput cu un an mai tarziu, in 1826, sub conducerea profesorului J. Elsner. In acest timp ca de altfel in toata viata lui a fost un participant pasionat la serate muzicale, concerte si spectacole de opera. Varsovia insa nu facea parte din centrele muzicale europene importante. In scurt timp Chopin a simtit nevoia de a pleca in strainatate pentru a dezvolta, imbogati si aprofunda capacitatile sale muzicale.

In 1829 tanarul artist dadea concerte la Viena si avea un succes rasunator. Pe vienezi i-a uluit noutatea muzicii sale. S-a intors in Varsovia, dar cu intentia ferma de a realiza o cariera internationala.

Nu s-a lasat niciodata de activitatea componistica in aceasta perioada s-au nascut doua concerte, pentru pian si orchestra, si o variatiune pe aria La ci darem da mano din Don Giovanni de Mozart. Chopin a compus concertele pentru a-si etala calitatile de orchestrator. Aceste opere au contribuit si la imbogatirea tehnicii sale interpretative pianiste. Muzica lui Chopin, pe langa virtuozitatea sa, poarta si un mesaj profund contrar altor compozitori care scriau doar pentru etalarea virtuozitatii instrumentale. Digitatia, utilizarea pedalelor si ritmul au facut tonalitatea pianului mai colorata, i-au marit expresivitatea. Stilul interpretativ introdus de compozitorul polonez a devenit determinant in cadrul artistilor instrumentisti in urmatoarea jumatate de secol.

Talentul muzical iesit din comun al lui Chopin a devansat epoca sa. Contemporanii sai apreciau rafinamentul si nuanta compozitiilor sale, dar nu au remarcat faptul ca limbajul muzical al lui Chopin era absolut nou si in intregime polonez.

Chopin si prietenul sau mai in varsta cu un an, carismaticul compozitor maghiar Frantz Liszt, erau personalitati determinante printre pianistii epoci lor. Legatura lor n-a fost fara probleme, deoarece aveau rapoarte diferite fata de muzica. Conceptia lui Chopin era mai clasica si mai disciplinata: pe pianul sau intotdeauna statea un metronom si facea excese de furie daca vreunul din discipoli nu respecta masura. Stilul interpretativ al lui Liszt era plin de bravada, ii placea sa-si etaleze calitatile, era predispus sa corecteze compozitiile altora in timpul interpretarii.

Chopin a compus aproape numai piese pentru pian (are doua concerte pentru pian si orchestra cu ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Chopin
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
894 cuvinte
Nr caractere:
4 342 caractere
Marime:
60.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
muzica, concerte
Predat:
la gimnaziu
Sus!