Barocul Muzical

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Denumirea universala a acestei perioade, cuprinsa intre inceputul secolului al XVII- lea si mijlocul celui de- al XVIII- lea, este de Baroc, dar pentru ca din punct de vedere muzical aceasta este perioada care pregateste era clasicismului, barocul mai este cunoscut sub numele de Preclasicism. In ceea ce priveste conceptiile componistice, teoriile muzicale si estetice, se considera ca preclasicismul incepe odata cu sfarsitul erei Palestriniene si se termina in momentul mortii marelui Johann Sebastian Bach.

Compozitor german, organist, violonist, constructor si reparator de orgi-ca si Handel, de altfel-, Johann Sebastian Bach s-a nascut la 21 martie 1685, in orasul Eisenach din tinutul Turingiei Germania, intr-o familie a caror inaintasi au fost muzicanti de profesie. Membrii familiei Bach se intruneau o data pe an in una din localitatile turingiene in concerte familiale, pentru a-si comunica repertoriul si noile creatii. Tatal lui Bach, vestit violonist, l-a invatat sa cante la vioara. La varsta de 10 ani micul Johann ramane orfan. De educatia si pregatirea sa muzicala s-a ocupat fratele sau mai mare, Johann Christoph Bach, care l-a invatat sa canta la clavecin si orga. A inceput sa compuna la varsta de 15 ani, fiind in acelasi timp si violonist, clavecinist, organist. Din cele 2 casatorii ale sale a avut 20 de urmasi dintre care 4 au fost mari muzicieni: Wilhelm Friedman Bach, Carl Philip Bach, Johann Cristoph Friederich Bach si Johann Christian Bach.

A studiat si activat in mai multe centre culturale ale Germaniei, stabilindu-se in cele din urma la Leipzig, ca organist si director muzical al scolii de pe langa catedrala Sf. Toma, unde a ramas pana la sfarsitul vietii (1750). Desi nu a compus opera, Bach se situeaza, prin creatia sa, printre cei mai mari maestri ai stilului polifonic.

Pentru alte instrumente: sonate, suite, preludii; Pentru ansambluri: concerte pentru o vioara, doua viori, violoncel si clavecin, pentu 2, 3 sau 4 clavecine, concertele brandenburgice, Ofranda muzicii, Arta fugii.

Creatia vocala 225 cantate (dintre care 25 laice) 7 motete 5 misse (una catolica si patru lutherane) Oratorii de Craciun si Pasti: Magnificat, Patimile dupa Matei, Ioan si Luca 185 de corale Arii si lieduri Georg Friederich Handel (1685-1759) Compozitor german naturalizat englez, G. F. Handel a studiat compozitia, tehnica polifonica a vremii si a invatat sa cante la clavecin, orga, violoncel, oboi si viola. Dupa terminarea studiilor liceale, a cunoscut lumea muzicienilor din mai multe orase: Halle, Hamburg, Florenta, Roma, Napoli, Venetia, Londra, Berlin, Leipzig. Este cunoscut drept violonist, impresar, compozitor, dirijor, organist, organizator al societatii Royal Academy care avea drept scop montarea operelor in Regatul Unit al Marii Britanii. Desi a scris foarte multe opere, Handel a abandonat genul si a trecut la cel vocal-simfonic, cu precadere oratorii si muzica instrumentala. Caracteristici impresionante ale ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Barocul Muzical.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
933 cuvinte
Nr caractere:
5 510 caractere
Marime:
12.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
baroc, muzica
Predat:
la gimnaziu
Sus!