Un mod de viață sănătos

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Citat “ O minte sănatoasă într-un corp sănătos”

Întotdeauna mulţi dintre noi(oamenii) nu atrag atenţia asupra multor lucruri atît de mici,elimentare,dar cu un rol foarte important în viaţa cotidiană,drept exemplu putem lua modul de a ne organiza timpul,de a ne alimenta ,de a ne informa...

Odată cu apariţia pe lumea indivizolor,începe o continuă adaptare şi acomodare la modul de viaţă,însă nu întotdeauna se implimentează unele concepte ce pot fi urmate şi dezvoltate,căci dacă din copilarie,copiii ar fi învaţat cum sa se alimenteze,sa-şi păstreze igiena,sa facă gimnastică;atunci totul ar fi mult mai simplu-odata cu înaintarea în vîrstă.

Sănătatea omului se formează sub influenţa factorilor in¬terdependenţi naturali şi social-economici. Acestea sînt aerul, apa, solul, factorii climaterici, precum şi condiţiile de muncă

alimentare, de trai etc.

Influenţa factorilor naturali şi social este interconexată, adi¬că dezvoltarea industriei, transportului, dezvoltarea oraşelor exercită influenţă asupra componenţei naturale a apei, aerului, solului, iar factorii naturali se răsfrîng asupra caracterului ali¬mentării şi condiţiilor de viaţă ale populaţiei, asupra dezvol¬taţii industriei, alegerii locului de trai etc.

Factorul esenţial ce determină sănătatea omului constituie modul lui de viaţă, în această noţiune întră regimul corect de muncă şi odihnă, alimentarea raţională, menţinerea la un nivel cuvenit a activităţii fizice, călirea, respectarea regulilor de igi¬enă individuală, renunţarea la deprinderile cotidiene dăunătoa¬re, priceperea de a menţine echilibrul ncuro-emoţional îţi situa¬ţiile conflictuale — conform aprecierii O.M.S., sănătatea este starea depşlinei bunăstări fizice, spirituale şi sociale, dar nu nu¬mai i lipsa bolilor sau a defectelor fizice.

Modul de viaţă influenţează substanţial asupra multor pro¬cese sociale şi a caracteristicilor societăţii. Una din cele mai importante este interdependenţa modului de viaţă şi sănătăţii populaţiei.

Formarea modului sănătos de viaţă nu se limitează doar la propagandă sau la anumite forme de activitate medico-socialiâ. Modul sănătos de viaţă este determinat de toate aspectele şi manifestările societăţii. Pentru consolidarea modului sănătos de viaţă este necesară concentrarea eforturilor asupra depăşirii factorilor de risc ai diferitelor boli, luptei cu alcoolismul, fu¬matul, hipodinamia. alimentarea neraţională, relaţiile conflictuale.

Modul sănătos de viaţă este temelia profilaxiei bolilor. Trebuie să subliniem că el realizează cel mai preţios mod de profilaxie — profilaxia iniţială a bolilor ce preîntîmpină apari¬ţia lor, extinde diapazonul posibilităţilor de adaptare a omului. Copilul sănătos poate fi educat mai uşor. Este un fapt ge¬neral cunoscut. Lui i se formează mai repede toate priceperile şi deprinderile necesare, el se adaptează mai uşor la schimbufl condiţiilor şi percepe toate cerinţele care îi sînlt înaintate. Sănă¬tatea este cea mai imiportantă premisă a formării corecte a ca-racterului'i, iniţiativei, a voinţei puternice, capacităţilor şi apti¬tudinilor naturale.

Igiena si igiena personala

Igiena este foarte importanta in viatza fiecarei persoane,insa cu toate acestea,fiecare are viziune diferita privitor la ea.Multi dintre noi au ajuns sa confunde termenii de „igiena” in general, cu cel de „igiena intima”.

"Igiena" este stiinta care se ocupa cu promovarea si mentinerea sanatatii individului si comunitatii.

Cu toate ca in general termenul "igiena" este inteles ca simpla "spalare" sau, ceva mai complex, "prevenirea imbolnavirii prin spalare", "igiena" reprezinta de fapt o serie intreaga de conditii si practici care au ca scop sa mentina sanatatea si viata sanatoasa. Este adevarat ca majoritatea acestor reguli se refera la simpla spalare, dar "igiena" nu inseamna numai aceasta practica. Ceea ce urmeaza este putin cam "arid" dar crede-ma, merita sa le citesti, pentru a-ti face (cat de cat) o idee despre complexitatea acestei notiuni. "Igiena" are multe aspecte care incep cu igiena personala (deprinderi de viata sanatoasa, curatenia corpului si a hainelor, alimentatie sanatoasa, un regim echilibrat de odihna si miscare), continua cu igiena gospodariei (pregatirea in conditii igienice a alimentelor, curatenia, iluminarea si aerisirea casei), terminand cu igiena muncii (masuri care au ca scop eliminarea riscurilor aparitiei bolilor profesionale si a accidentelor), sanatate publica (supravegherea alimentarii cu apa si alimente, prevenirea raspandirii bolilor infectioase, eliminarea gunoaielor menajere si a apelor reziduale, controloul poluarii aerului si a apei) si igiena mentala - recunoasterea factorilor psicologici si emotionali care contribuie la o viata sanatoasa.

Si acum, cateva practici de igiena personala, mare parte din ceea ce ne spunea mama:

• spalarea frecventa a corpului, a mainilor in special, iar dupa folosirea toaletei - obligatoriu, intotdeuna

• • spalarea dintilor (igiena orala) macar de doua ori pe zi daca nu dupa fiecare data cand mananci

• spalarea parului oridecate ori consideri ca este necesar

• spalarea frecventa a mainilor si picioarelor

• spalarea urechilor, atat la exterior cat si la intrarea in canalul

auditiv

• folosirea lenjeriei curate si schimbarea ei (cat mai) frecventa • pastrarea curateniei hainelor

• evitarea contactului cu fluide ale corpului (fecale, urina, voma)

• evitarea mancatului cu mainile murdare

• acoperirea gurii cu o batista in momentul tusei sau stranutului (nu cu mana ... gandeste-te cum ar fi sa stanute cineva in mana si apoi sa ti-o intinda pentru a-ti strange mana in semn de salut ...)

• evitarea bagatului degetelor in nas

• evitarea atingerii fetei cu mainile murdare

• evitarea lingerii degetelor pentru numararea banilor sau rasfoire • evitarea "rontzairii" unghiilor

• pastrarea curateniei zonei de locuit

Începem cu igiena locuinţei,deoarece ea,neformal,dar ocupa un loc foarte important în viaţa noastră,deoarece noi în ea ne petrecem timpul liber,în sînul familiei,astfel,indirect,ea afectează enorm sanatatea noastra:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Un Mod de Viata Sanatos.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 792 cuvinte
Nr caractere:
24 108 caractere
Marime:
28.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Profesorului:
............
Sus!