Strategii de aplicare a legii educației fizice în următorii ani

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa 1990 una dintre marile probleme ale societatii a constituit-o sustinerea financiara a sportului din bugetele administratiilor publice locale si judetene. In lipsa legislatiei cu referiri la aceste elemente, multe echipe au disparut, multi sportivi s-au retras din activitate. In prezent, unii dau atentie sportului numai atunci cind Romania cistiga vreo partida importanta sau vreo medalie stralucitoare si comenteaza cu cunoscutii performanta. Cluburile de drept public si sportivii acestora sint uneori ajutati, dar dupa indelungi rugaminti si insistente. Toata lumea crede ca s-a facut "o gaura in cer" de catre cei generosi, dar de fapt ei respecta legea si nimic altceva.

La mijlocul anului 2000 a aparut Legea educatiei fizice si sportului, care mentioneaza de la inceput ca: "Educatia fizica si sportul sint activitati de interes national sprijinite de stat" (art 2). Art 3 mentioneaza: "Autoritatile administratiei publice, unitatile si institutiile de invatamint, institutiile sportive, precum si organismele neguvernamentale de profil au obligatia sa sprijine sportul pentru toti si sportul de performanta si sa asigure conditiile organizatorice si materiale de practicare a educatiei fizice si sportului in comunitatile locale". In capitolul 4 al Legii, intitulat "Sportul de performanta", se spune: "Organele administratiei publice locale asigura mijloacele necesare pentru pregatirea sportivilor de performanta, acordarea sprijinului stiintific si medical necesar, precum si pentru incadrarea lor in sistemul de educatie si deplina integrare sociala si profesionala" (art 12). Mai mult, la art 71 (2) se precizeaza ca intre sursele de finantare ale cluburilor se afla: "a) alocatii de la bugetul de stat si bugetele locale acordate cluburilor sportive de drept public de catre organele administratiei publice centrale sau locale in subordinea carora se afla, dupa caz".

Pentru a pune legea in aplicare se stabilesc anumite strategii.Scopul acestor strategii de organizare si dezvoltare a activitatii de educatie fizica si sport din Romania este asigurarea cadrului dezvoltarii continue, a organizarii si functionarii performante a sistemului national de educatie fizica si sport din Romania.

In vederea realizarii acestui scop ar trebui sa se urmareasca indeplinirea urmatoarelor obiective:

• Cresterea nivelului de educatie, de socializare si a starii de sanatate a tuturor cetatenilor (copii, tineri, adulti, varsnici si persoane cu handicap) prin practicarea exercitiilor fizice si sportului in cadrul activitatilor de educatie fizica si sport.

• Dezvoltarea si perfectionarea organizarii si functionarii sistemului national de educatie fizica si sport.

• Compatibilizarea cadrului legislativ din domeniul educatiei fizice si sportului cu legislatia europeana, in vederea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

• Ameliorarea potentialului psiho - biomotric si intelectual al populatiei tinere prin dezvoltarea activitatilor de educatie fizica scolara, universitara, militara si profesionala.

• Dezvoltarea activitatilor sportive scolare si universitare, in cadrul asociatiilor sportive scolare si universitare, precum si in unitatile si institutiile in care este organizat invatamantul sportiv integrat si suplimentar.

• Dezvoltarea activitatilor din cadrul programului „Sportul pentru toti” la nivel national, regional si local. Elaborarea unor programe speciale pentru dezvoltarea activitatilor sportive in mediul rural in corelatie cu programele nationale de dezvoltare rurala.

• Dezvoltarea sportului de performanta in concordanta cu exigentele privind reprezentarea Romaniei la :

- Competitiile sportive internationale oficiale anuale, in special la Campionatele Mondiale si Campionatele Europene.

- Jocurile Olimpice de iarna din 2006.

- Jocurile Mondiale Militare din anul 2007, si clasarea in primele 10 natiuni ale lumii.

- Jocurile Olimpice de vara din anul 2008, si clasarea in primele 15-20 natiuni ale lumii, in conditiile unei sustineri financiare la nivelul cerintelor, incepand cu anul 2005.

• Formarea si perfectionarea resurselor umane din domeniu.

• Cresterea contributiei cercetarii stiintifice si medicinii sportive in sustinerea domeniului.

• Cresterea eficientei utilizarii fondurilor publice in finantarea programelor sportive.

• Modernizarea bazei materiale sportive existente, construirea unor baze sportive pentru agrement si a unor noi baze sportive in scopul asigurarii conditiilor pentru pregatirea sportivilor si organizarea de competitii nationale si internationale oficiale. Organizarea Registrului Bazelor Sportive.

• Promovarea valentelor cultural-educative ale sportului si educatiei fizice, a spiritului de toleranta si fair-play.

• Promovarea masurilor de prevenire, si sanctionare a actelor de dopaj si violenta in sport.

• Dezvoltarea relatiilor si schimburilor internationale in domeniul sportului si educatiei fizice, in concordanta cu politica externa a Romaniei.

• Promovarea si sustinerea reprezentantilor romani in organismele sportive internationale.

Observații:

Referat prezentat in cadrul Masterului : Management in Sport, Facultatea de Educatie Fizica si Sport Spiru Haret.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii de Aplicare a Legii Educatiei Fizice in Urmatorii Ani.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 646 cuvinte
Nr caractere:
11 287 caractere
Marime:
9.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Profesorului:
Septimiu Todea
Sus!