Reguli și Diete în Combaterea Supraponderabilitatii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reguli si diete in combaterea supraponderabilitatii

Supraponderabilitatea sau obezitatea reprezinta o afectiune caracterizata de cresterea greutatii corporale peste nivelul optim, prin depozitarea in exces a tesutului adipos. Obezitatea reflecta existenta unor puternice dezechilibre hormonale in corp, fiind una dintre cele mai comune afectiuni ale societatii moderne.

La nivel mondial, 1 adult din 9 sufera de obezitate, numarul total al persoanelor cu aceasta problema depasind jumatate de miliard.

Problema afecteaza mai ales tarile cu un nivel de standard ridicat: SUA, Noua Zeelanda si Australia sunt tarile cu cele mai mari rate de obezitate in randul femeilor; iar Marea Britanie si Australia detin recordul in ceea ce priveste numarul de barbati afectati.

In 1980 rata obezitatii la nivel mondial, in randul barbatilor, era de 4.8%. In 2008 se inregistreaza o rata de 9.8%. In cazul femeilor, rata a crescut de la 7.9% in 1980 la 13.8% in 2008.

Desi obezitatea a fost mult timp considerata strict o problema a occidentului, raportul arata ca aceasta problema se afla in crestere si in regiuni precum Orientul Mijlociu, unde greutatea medie se afla cu foarte putin sub nivelul de obezitate.

Factorii principali ai obezitatii sunt cei de natura genetica, de comportament si cultura.

Printre cauzele obezitatii se afla consumul de alimente in exces, in special a celor bogate in grasimi, proteine si carbohidrati, precum si activitatea fizica redusa. Unii factori sociali, precum un venit prea scazut al familiei sau un nivel de educatie scazut, au fost de asemenea asociati cu obezitatea. Totodata, s-a constatat ca oamenii care sufera de stres sunt mai predispusi consumului exagerat de alimente.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca, in prezent, copii sunt din ce in ce mai putin activi, marea majoritate a timpului fiind petrecuta in fata televizorului si a calculatorului.

Copii care isi petrec mai mult de zece ore pe saptamana in fata televizorului sunt mai predispusi sa devina supraponderali.

Una din principalele probleme de sanatate, in Europa, America, tarile arabe si multe tari din Asia, este surplusul ponderal, obezitatea. Nu de mult timp, cu ocazia unui congres, echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina din Cluj a comunicat faptul ca si in Romania 50% din populatie este hiperponderala.

Savantii cerceteaza semnalele cu actiune imediata si de lunga durata care dirijeaza senzatiile de foame, de pofta de mancare si de satietate. In acest domeniu, actioneaza numerosi factori, incepand de la difestia gastrica, continuand cu hormonii secretati de aparatul digestiv, insulina si glucagonul, pana la mesagerii chimici – leptina , care este secretata de tesutul adipos, si franeaza ingestia de calorii. La obezi, acest semnal, nu e inteles in mod corect, creandu-se o rezistenta la leptina. Acolo unde, intr-adevar, e vorba de o rezistenta la leptina, ea s-ar putea sa fie, cel putin in parte, determinata genetic.

Totusi, numai in extrem de putine cazuri putem arunca vina obezitatii asupra genelor. Mult mai importante sunt mecanismele dobandite, incepand din primele zile de viata. Caci a manca nu inseamna doar potolirea senzatiei de foame, ci in acelasi timp o placere, iar atitudinea fata de hrana, care incepe la sanul mamei, este intotdeauna fixata intr-o relatie sociala si emotiva.

Mancam pentru a sarbatori, pentru a ne rasplati, pentru a ne relaxa sau pentru a ne consola. Problema apare cand, in situatiile respective, in locul alimentelor nu dispunem de alternative. In aceste cazuri, consumul crescut de hrana, de exemplu pentru a ne consola, este programat, pregatindu-se aparitia obezitatii.

Este extrem de important ca, de la cea mai frageda varsta, copiii sa consume impreuna cu parintii alimentele cele mai sanatoase oferite in formele adecvate varstei : salate de rosii, de varza, castraveti, spanac, morcovi; zarzavaturi fierte, fara grasimi : conopida, broccoli, mazare verde; leguminoase : fasole, linte, cereale integrale si tot felul de fructe

Si acum un sfat foarte important : nu fortati copiii sa manance !

Permiteti pastrarea si intarirea senzatiilor de foame si de satietate. In loc de a-i indemna pe copii sa manance mai mult sau sa goleasca farfuria, sa ne incredem mai mult in instinctele naturale si in reglarea fiziologica. Indemnul de a manca sau chiar obligarea de a consuma intreaga portie diminueaza propria senzatie de satietate a copilului deoarece insistenta si autoritatea parintilor vor fi considerate mult mai importante decat propriul simt de satietate. Prin aceste semnale simple, dar repetate, daca exista si o predispozitie genetica, se aseaza fundamentul viitoarei obezitati.

Cu totii stim, sau ar trebui sa stim, ca este mult mai usor sa previi o situatie decat sa te vezi in fata faptului implinit si sa fii nevoit sa o corijezi.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reguli si Diete in Combaterea Supraponderabilitatii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 869 cuvinte
Nr caractere:
15 336 caractere
Marime:
28.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!