Metode de Management

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Definirea şi clasificarea metodelor de management

Apariţia metodelor de management şi diversificarea acestora a cunoscut un proces îndelungat şi complex. Metoda de management este acea modalitate ce facilitează exercitarea unor componente ale procesului managerial cu implicaţii asupra conţinutului şi eficacităţii muncii unuia sau mai multor manageri.

Rolul şi importanţa metodelor de management în cadrul procesului de conducere, este acela de a simplifica activitatea managerială, asigurând un nivel ridicat de eficienţă. În condiţiile actuale, concretizate prin creşterea complexităţii, dimensiunii întreprinderii, rapiditatea schimbărilor, apariţia tot mai frecventă a mediului tulburent, precum şi în condiţiile creşterii nivelului cunoştinţelor în general şi a managementului în special; simplificarea activităţii managementului trebuie să fie asigurată prin instrumente, metode, cu un pronunţat caracter ştiinţific. În practica managerială, dar şi în literatura de specialitate nu sunt suficient de clar înţelese unele noţiuni strâns legate între ele cum sunt: principiul de management, conceptul de management, instrumente de conducere, metode de conducere.

Principiul de conducere este elementul care exprimă sintetic un ansamblu de coordonate şi criterii pe care se bazează managementul şi care imprimă acestuia un caracter ştiinţific. Un principiu de management poate influenţa într-o măsură determinată, o măsură de conducere; dar nu poate fi singurul principiu care stă la baza unei metode de management.

Conceptul de conducere este ideea generală care reflectă just; corect realitatea şi caracterizează o metodă de management.

Tehnica de conducere reprezintă ansamblul de procedee şi instrumente folosite, de conducere a unităţii economice în condiţiile aplicării unei metode, pentru a asigura realizarea acţiunilor necesare în mod cât mai eficient.

Metoda în general reprezintă procedeul folosit pentru atingerea unui obiectiv, în completare ea sugerează o cale de urmat, cu precizarea tuturor acţiunilor care trebuie întreprinse pentru obţinerea unui obiectiv. Metoda de management constituie un mijloc prin care se realizează în condiţii optime funcţiile managementului, în scopul obţinerii unor rezultate cât mai superioare prin utilizarea cea mai raţională a resurselor (toate categoriile de resurse: umane, financiare, tehnice, materiale, tehnologice etc.).

Clasificarea metodelor de management

Rolul clasificării este acesta de a cunoaşte caracteristicile fiecărei metode şi potenţialul lor, astfel încât alegerea lor să se poată face în cunoştinţă de cauză, iar aplicarea lor să ducă la rezultate sigure. Pentru clasificarea metodelor de management se pot utiliza mai multe criterii, cele mai importante sunt:

A. Sfera de aplicabilitate

B. Domeniul de aplicare

C. Obiectivul urmărit

D. Disciplina a cărei teorie o vizează

A. După sfera de aplicabilitate metodele se împart în 2 categorii :

- Metode generale

- Metode specifice

Metodele generale de management sunt acelea ce pot fi aplicate atât la nivelul întregii unităţi economice, cât şi la nivelul subsistemului sau compartimentului de muncă, de asemenea ele se pot aplica în toate domeniile de activitate şi la toate nivelele de management. Numărul de metode de management cu caracter general este mic (redus), printre ele amintim:

- Managementul prin obiective

- Managementul prin excepţii

- Managementul prin buget

- Managementul prin proiecte

- Managementul pe produs

- Managementul participativ

Metodele specifice de management au o sferă de aplicabilitate mai restrânsă, se pot aplica eficient într-un domeniu sau câteva domenii de activitate. Numărul lor este foarte mare:

- Brainstormingul, drumul critic (Paire), Arborele de corelaţie, Programarea liniară, cercetarea morfologică, tehnica Delphi, tehnica scenariilor, sinectica, analiza topologică a pieţei, PERT, analiza postului, observările instantanee, analiza MTM, zero-defecte, controlul statistic, programarea liniară, programarea dinamică, alte metode care se aplică la nivelul unor compartimente sau în anumite domenii de activitate.

B. După domeniul de aplicare :

În exercitarea funcţiunilor întreprinderii:

- Funcţiunea de cercetare-dezvoltare Metode: Arborele de corelaţie, analiza valorii, cercetarea morfologică, sinectica, brainstormingul, matricea descoperirilor, seminarul de creativitate, tehnica Pattern etc

- Funcţiunea de producţie Metode: teoria firelor de aşteptare, metoda drumului critic, PERT, programarea liniară, programarea dinamică, sistemele de normative, MTM, WF, tehnici pentru studiul metodelor de muncă etc.

- Funcţiunea comercială : Metode: analiza topologică a pieţei, anchetele, analiza valorii, proiectare exponenţială, analiza seriilor dinamice.

- Funcţiunea financiar-contabilă : Metode: analiza costului marginal, analiza bugetelor, standard-cost, direct-casting, tarif-oră-maşină (THL), metoda GP (George Perie) etc.

- Funcţiunea de personal : metode pentru testarea aptitudinilor, rotaţia în posturi, formarea cadrelor prin participarea la conducere, metoda de salarizare.

În exercitarea funcţiilor conducerii:

- Funcţia de previziune-planificare: Tehnica Delphi, algoritmul Deutsch-Martin, extrapolarea tendinţelor, cercetarea morfologică, tehnica scenariilor succesive.

- Funcţia de organizare : metoda drumului critic, PERT, metoda verigilor, metoda gamelor fictive, ELECTRE, teoria firelor de aşteptare, analiza MTM, observările instantanee, cronometrarea cu aprecierea ritmului de muncă, fotografierea zilei de muncă, testarea aptitudinilor, rotaţia în posturi, studiul metodelor etc.

Bibliografie:

1. Ovidiu Nicolescu, Ion Verboncu, Constantin Şandru, Modernizarea conducerii unităţilor economice, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1989.

2. http://www.manager.ro/articole/management/sisteme-de-management

3. Constantin Mânsa, Teodora Iconomescu, Management Educaţional şi Legislaţie în Educaţie Fizică şi Sport, UDJG

4. Ion Dănăiaţă, Management :bazele teoretice, Bucureşti, 2006

5. http://www.compediu.ro/cursuri.

6. Ciocîrlan D., Sisteme şi tehnici manageriale. Note de curs, Editura Universitară, Bucureşti, 2005

7. http://www.scritub.com/management

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode de Management.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
8 744 cuvinte
Nr caractere:
50 278 caractere
Marime:
52.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!