Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. INTODUCERE

Turismul pentru agrement şi sport în România a luat amploare odată cu dezvoltarea

economică şi socială. Un lucru important este dorința şi voința populației autohtone,

conştientizarea puternică a publicului, astfel fiecare locuitor să contribuie la „curățenia generală”, conservarea tradițiilor arhitectonice şi culturale, menținerea unui climat psihosocial

plăcut, politețe, vorbirea mai multor limbi străine. Trebuie pornit de la ideea că orice turist care ajunge în regiune consumă, care are repercusiuni până la toate nivele sociale. Relieful acestui ținut prezintă toate componentele necesare unui turism sportiv, ecologic, cultural, ştiințific în plină dezvoltare.

II. MOTIVAREA ALEGERI TEMEI

Principalul motiv alegerii acestei teme,,Omul si escalada(alpinism) reiese din faptul ca am practicat escalada ( Cheile Bistritei Ardelene) și datorita faptului ca se poate practica în Judetul nostru alaturi de alte sporturi extreme .

III. TURISMUL DE AGREMENT ÎN ROMĂNIA

Romania dispune de un bogat potenţial turistic şi oferă o gamă largă de propuneri turistice de interes general sau tematice. Activităţile în aer liber sunt practicate cu entuziasm în România, de multă vreme. De fapt, cuvântul “turism” înseamna pentru români drumeţii montane, practicându-se atât sporturi de vară (alpinism, ciclism, mountain-biking), cât şi sporturi de iarnă (schi), dar şi sporturi nautice (surfing, schi nautic si scufundări, caiac şi canoe pe râuri şi lacuri).

În ultimii ani, România a devenit o destinație preferată pentru mulți europeni (mai mult de 60% dintre turiștii străini provin din țările membre UE), rivalizând și fiind la concurență cu țări precum Bulgaria, Grecia, Italia sau Spania. Stațiuni precum Mangalia, Saturn, Venus, Neptun, Olimp și Mamaia (numite uneori și Riviera Română) sunt printre principale atracții turistice pe timp de vară.[3] În timpul iernii, stațiunile de schi de pe Valea Prahovei(fig.1) și din Poiana Brașov sunt destinațiile preferate ale turiștilor străini.[4][5] Pentru atmosfera lor medievală și pentru castelele aflate acolo, numeroase orașe transilvănene precum Sibiu, Brașov, Sighișoara, Cluj-Napoca sau Târgu Mureș au devenit niște importante puncte de atracție pentru turiști. De curând s-a dezvoltat și turismul rural ce se concentrează asupra promovării folclorului și tradițiilor.[6] Principalele puncte de atracție le reprezintă Castelul Bran, mânăstirile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Transilvania ori Cimitirul Vesel din Săpânța.[7] Alte atracții turistice importante din România sunt cele naturale precum Delta Dunării, Porțile de Fier, Peștera Scărișoara (fig,2)și încă alte câteva peșteri din Munții Apuseni.

Bucovina este situată în partea de nord a României, în nord-vestul Moldovei. Regiune montană pitorească, cu tradiții etnografice ce dăinuie nealterate, Bucovina se remarcă printr-o activitate turistică dinamică, datorată în primul rând mânăstirilor. Cele cinci mânăstiri cu pictură exterioară, intrate în patrimoniul turistic mondial, își păstreaza frumusetea după mai bine de 450 de ani.

Fig.1 Fig.2

IV. OMUL ȘI ESCALADA

Dintre toate formele de turism, turismul montan răspunde cel mai bine necesității omului modern de recreere şi refacere a resurselor fizice şi psihice, epuizate de activiatea cotidiană. Turismul montan este o componentă importantă a turismului, care leagă, prin profilul activității, celel două categorii de stațiuni, incluzându-se în tendința de diversificare a activeităților în stațiune şi de conferire acestora a polifuncționalității, dar şi de includere a muntelui, prin caracteristicile sale morfopeisagistice (altitudine, componente morfologice, energie, pantă, expoziție a versanților) în circuitul turistic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Escalada.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 417 cuvinte
Nr caractere:
17 521 caractere
Marime:
648.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Profesorului:
iosiv sandor
Sus!