Calitațile Managerului Sportiv

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Managementul ca proces ştiinţific de organizare şi conducere a unităţii sportive, indiferent de importanţa, mărimea sau nivelul la care se situează aceasta, de competenţele şi răspunderile ce revin persoanei aflată în funcţie, presupune existenţa unor specialişti capabili să răspundă cerinţelor activităţii de manager.

În accepţiunea actuală, managerul este persoana sau personalitatea care întruneşte calităţi de tehnician, jurist, ecomonist, sociolog, psiholog, însoţite de o serie de aptitudini umane, care au darul să favorizeze relaţiile cu subalternii sau partenerii externi, în vederea asigurării condiţiilor pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite.

În plan relaţional şi funcţional, managerul se află într-un sistem de atribuţii şi răspunderi, ceea ce reclamă atât cunoaşterea profundă a problematicii teoretico-metodice a activităţii sportive, cât şi a bazelor generale ale managementului care trebuie să aibă noţiuni de psihologie, sociologie, logică, drept, de protecţie socială,, de igienă, de economie şi de administraţie.

Prin poziţia şi rolul care-i revin, prin atribuţiile şi răspunderile sale, managerul reprezintă persoana care prin acţiunile şi deciziile sale determină în mare măsură realizarea programelor şi obiectivelor unităţii sportive.

La o analiză atentă şi exigentă a calităţilor care se cer întruchipate în persoana managerului, acestea se împart în două mari categorii:

• calităţi subiective;

• abilităţi specifice conţinutului activităţii

Prima categorie de calităţi sunt determinate de cunoştinţele manageriale, deprinderile, caracterul şi educaţia persoanei în cauză. In această categorie pot fi incluse şi inteligenţa, energia, perspicacitatea, spiritul de iniţiativă, capacitatea de a lua decizii, stabilitatea emoţională, intuiţia, supleţea intelectuală, receptivitatea, sinceritatea, bunăvoinţa, integritatea, spiritul de dreptate.

De asemenea, în această categorie pot fi incluse şi spiritul de disciplină, devotamentul faţă de unitate, spiritul de răspundere.

Managerul trebuie să dea dovadă de iniţiativă, fermitate,,,, perseverenţă, independenţă şi stăpânire de sine, autocontrol, sinceritate, seriozitate, încredere în sine.

Pe de altă parte, în conţinutul activităţii, managerul trebuie să demonstreze priceperi specifice, cunoştinţe de specialitate şi generale şi capacitate de a lucra cu factorul uman.

În îndeplinirea atribuţiilor sale, managerul trebuie să demonstreze ,o seamă de însuşiri care sunt absolut indispensabile în vederea îndeplinirii cu eficienţă a rolului de conducere.

Însuşjrile care se cer managerului se împart în două categorii:

• însuşiri generale - imaginaţie, putere de prevedere, flexibilitate, autorespectul, autoîncrederea, speranţa, capacitate de formulare a ideilor;

• însuşiri de colaborare - tactul, bunătatea, amabilitatea, atitudinea corectă, exigenţa, comunicarea, camaraderia etc.

În mare măsură, comportamentul managerului este determinat de temperamentul său, astfel:

colericul - de regulă, se stăpâneşte greu în fapte şi acţiuni, brutal, hotărât, dispune de forţă de acţiune neobişnuită, mare, vocaţie: pentru acţiune, acţionează numai sub impulsul unor scopuri de mare însemnătate;

sangvinicul - este mobil, activ, impresionabil, are o adaptabilitate rapidă, rezolvări rapide, de multe ori superficiale, nu se avântă în mod riscant, ştie să renunţe cînd este nevoie, leagă uşor prietenii şi la fel renunţă la ele, nu este ambiţios, dar nici pasiv sau indiferent;

Observații:

Referat sustinut in cadrul masterului : Management in sport.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatile Managerului Sportiv.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 049 cuvinte
Nr caractere:
5 994 caractere
Marime:
8.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Profesorului:
Septimiu Todea
Sus!