Utilizarea tehnologiei informațiilor și comunicării (TIC) și spiritul inovator în IMM-uri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conform definitiilor internationale , inovarea reprezinta toti acei pasi stintiifici, organizationali, financiari si comerciali care conduc, în mod deliberat sau nu, la implementarea unor produse sau procese noi sau îmbunatatite. Inovarea se bazeaza pe rezultatele unor dezvoltari tehnologice noi, ale unor combinatii între tehnologii existente sau ale altor cunostinte dobândite de o anumita organizatie; anumite produse sau procese sunt pur si simplu noi, altele nu aduc neaparat ceva nou dar sunt necesare pentru implementare.

Astfel inovarea de produse sau procese pot fi rezultatul activitatii unei întreprinderi inovatoare, implementatoare cât si obtinuta prin intermediul unei alte întreprinderi; în orice caz, activitatea de comercializare a inovatiilor produse si dezvoltate în totalitate de alte întreprinderi nu este considerata a fi o activitate inovatoare. Activitatile de Cercetare si Dezvoltare (C&D) se subscriu conceptului de inovare.

Ponderea firmelor inovatoare românesti, în functie

de categoria de marime, sector de activitate si cifra de afaceri

România se claseaza în urma altor state europene în ceea ce priveste activitatea de inovare în afaceri. În perioada 2000-2002, numai aproximativ 17% din numarul total de firme au desfasurat activitati inovatoare de succes. Acest procent contrasteaza cu datele despre 15 tari din UE, unde în anii 1998- 2003, 44% din firme erau considerate ca fiind inovatoare. În schimb, este de remarcat faptul ca întreprinderile mari din România se aproprie de acest procent (41%). Cu toate acestea, o importanta categorie de întreprinderi, respectiv cele cu sub 49 de angajati, au dezvoltat activitati inovatoare doar în proportie de 13%.

O clasificarea întreprinderilor inovatoare este prezentata în tabelul urmator, în functie de sectorul economic si categoria de marime. Dupa cum se poate observa, sectoarele – alimente si bauturi, îmbracaminte si produse de pielarie, lemn, care de altfel sunt sectoare unde opereaza un numar mare de IMM-uri românesti, se plaseaza pe pozitii joase în ceea ce priveste inovarea.

Clasificarea sectoarelor inovatoare în România

Clasificare % din firmele inovatoare

Primele 10 firme Instrumente de precizie medicală, produse de optică medicală, instrumente pentru fabricarea ceasurilor 45

Produse şi substanţe chimice 44

Mijloace de transport rutier 40

Tranzacţii imobiliare 36

Petrol, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari 35

Maşini şi echipamente 35

Metalurgie 34

Maşini şi aparate electrice 34

Mobilă şi alte activităţi industriale, ce nu se regăsesc în nici o altă clasificare 29

Echipamente de calcul şi birou 27

Ultimele 10 firme Edituri, poligrafie, înregistrări şi copieri 17

Alimente şi băuturi 16

Articole de îmbrăcăminte 14

Mijloace de transport, cu excepţia celor de transport rutier 14

Lemn şi fabricarea produselor din lemn 11

Produse din piele şi încălţăminte 10

Activităţi de comercializare cu ridicata sau intermedierea unor astfel de activităţi 10

Transport, depozitare şi comunicaţii 9

Intermedieri financiare 7

Recuperarea deşeurilor 2

Majoritatea inovatiilor (76%) se refera atât la produse cât si la procese .Ca urmare a rezultatelor Ancheta asupra inovarii, efectuata de INS, si în functie de tipul de inovare, se poate presupune ca marea majoritate a inovatiilor tehnologice se refera la achizitionarea de masini si echipamente noi (58% pentru toate firmele si pâna la 73% pentru firmele mici).

Achizitionarea de tehnologie, prin procurarea de masini si echipamente noi, poate fi considerata un fel de inovare usoara”, în comparatie cu activitatile de Cercetare si Dezvoltare care implica un angajament mai mare din partea unei firme si care, de obicei, necesita cheltuieli importante si abilitati tehnice ale fortei de munca ce întreprinde aceasta activitate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea Tehnologiei Informatiilor si Comunicarii (Tic) si Spiritul Inovator in IMM-uri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 013 cuvinte
Nr caractere:
12 349 caractere
Marime:
15.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!