Uniunea Europeană, realizări și perspective

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In cele peste patru decenii de existenta, UE a intreprins pasi insemnati in realizarea prevederilor Tratatului de la Roma, care a pus bazele asocierii, si a inscris ca obiective esentiale armonizarea politicii economice a statelor, realizarea de politici comerciale comune, de politici agrare si crearea unitatii economice si monetare. Pe parcursul functionarii sale, piata comuna conceputa la Roma in 1957 a sprijinit cooperarea dintre statele membre, a contribuit la o anumita stabilitate a pietei muncii si la realizarea unor progrese notabile in domeniul politicii agrare, sociale si de securitate.

Un moment deosebit in evolutia UE il constituie crearea, la 1 ianuarie 1993, a Pietei unice, prevazuta in Actul Unic European din 1987. In urma punerii in aplicare a acestui act, UE devine piata cea mai unificata din lume, cu efecte benefice asupra performantelor pietelor integrate si a sistemului de adoptare a deciziilor.

Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht (noiembrie 1993), Comunitatea Europeana devine Uniunea Europeana, noua denumire fiind motivata de orientarea ei spre integrarea domeniilor politic si social.

Tratatul are in vedere crearea unui spatiu fara frontiere interioare, prin accentuarea coeziunii economice si sociale si crearea unei uniuni economice si monetare care sa dispuna de o moneda unica.

Dimensiunea politica (actiuni comune in domeniile justitiei si al politicii interne imigratie, vize, azil etc.) Consecintele economice ale realizarii pietei unice sunt apreciate de analisti prin efectele ei directe si indirecte, care reprezinta tot atatea pierderi daca nu s-ar realiza. Vor apare astfel beneficii directe rezultate din inlaturarea barierelor vamale, benficii indirecte prin integrarea completa a pietei (efecte de scara, ale adancirii concurentei etc.) si efecte generale asupra bunastarii (cresterea ocuparii, diminuari de preturi). La capitolul realizari pot fi inscrise si actiunile avansate pe linia crearii Uniunii Economice si Monetare prin infiintarea Bancii Centrale Europene si angajarea statelor de a raspunde criteriilor de aderare la moneda unica.

Uniunea Europeana in perspectiva. Actiunile in perspectiva ale Uniunii Europene vizeaza doua planuri: pe de o parte realizarea prevederilor Tratatului de la Maastricht, iar pe de alta parte, extinderea Uniunii sre est.

Organizatia care se ocupa cu realizarea obiectivelor Tratatului de la Maastricht este Uniunea Monetara si Economica (UME) care are doua componente: Cresterea functionalitatii pietei unice; Infaptuirea unitatii monetare, trecerea la moneda unica EURO - in statele in care s-au indeplinit criteriile de intrare in Uniune (rata inflatiei, deficitul bugetar, rata dobanzii, datoria publica) moneda unica europeana a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2002. Extinderea spre estul Europei reprezinta una din directiile importante ale evolutiei UE in urmatorii 10 15 ani. O asemenea orientare isi are premisele intr-o serie de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uniunea Europeana Realizari Si Perspective
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 050 cuvinte
Nr caractere:
6 306 caractere
Marime:
9.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
ue, Economie
Predat:
la liceu
Sus!