Tipuri De Economii De Piața

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Economia de piata reprezinta o modalitate complexa si deosebit de eficienta de realizare a activitatii economice, adica de transformare a resurselor in bunuri si servicii necesare nevoilor oamenilor. Sistemul economic reprezinta elementele sau subsitemele economice dispuse intr-o anumita ordine ierarhica, in care acestea functioneaza pe baza interactiunii dintre elementele componente. De-a lungul timpului ele au fost clasificate in: dirijiste. In economia contemporana intalnim doua tipuri de organizare si functionare a economiei: unul centralizat, comandat si planificat; si altul de piata libera. In cadrul modelului sistemul economic pur dirijist, toate deciziile economice in societate se iau de catre autoritatile centrale, guvern, agentii economici fiind obligati sa execute sarcinile prevazut in planul national de stat. Acest sistem se caracterizeaza prin: economie centralizata, in care pamantul este colectivizat si capitalul tehnic este nationalizat; o economie unipolara in care statul dicteaza ce si cat sa se produca; o economie a calcului tehnic, in unitati fizice si a evaluarilor adminstrative. In modelul sistemului economic de piata libera, toate deciziile se iau de catre agentii economici, respectiv menaje, firme; statul nu intervine in nici un fel in actiunile agentilor economici; productia si consumul se coreleaza pe baza deciziilor intreprinzatorilor privind cererea si oferta acestora si a mecanismului preturilor.

Sistemul de piata libera se caracterizeaza prin: economie complet descentralizata; economie multipolara, in care deciziile economice sunt adoptate de agentii economici; o economie a calcului in moneda; o economie a echilibrului general asigurat pe baza mecanismului pretului liber si in care statul nu intervine direct in economia intreprinderii, avand rolul de a proteja piata si institutiile acesteia. Economia de piata se caracterizeza prin urmatoarele elemente interdependente: reglarea activitatii economice se realizeaza in special prin mecanismele pietei, cat si prin interventia organelor statului democratic; pe langa productia de marfuri, continua sa fie si economia naturala, schimbul direct de marfuri, trocul; agentii economici elementari, mici si mijlocii, coexista cu marile corporatii si administratiile publice, cele din urma manifestand tendinte monopoliste sau oligopoliste; sectorul particular-privat se intrepatrunde cu cel public intre cele doua sectoare existand concurenta; statul ca agent economic autonom, cauta sa reglementeze in mod democratic mecanismele economice de functionare.

Economia de piata reprezinta acel mod de organizare si functionare a activitatii economice in care raportul dintre cerere si oferta determina principiile de prioritate in producerea diferitelor bunuri si servicii, a metodelor de organizare si combinare a factorilor de productie, personale si categoriile de persoane care au acces la rezultatele productiei prin dinamica ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri De Economii De Piata
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
936 cuvinte
Nr caractere:
5 678 caractere
Marime:
11.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
Economie, piata
Predat:
la liceu
Sus!