Teoriile integrării europene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa cel de-al doilea razboi mondial s-au format doua opinii diametral opuse cu privire la cooperarea europeana. Prima consta in a realiza o simpla zona vasta de liber schimb prin eliminarea barierelor vamale si a altor restrictii din calea schimburilor reciproce. A doua opinie presupunea constituirea unei uniuni economice, a carei prima etapa ar fi fost afirmarea unei personalitati proprii prin realizarea unei uniuni vamale, opinie aflata intr-o dubla divergenta fata de prima: privind supra-nationalitatea si privind deschiderea catre restul lumii occidentale.

Ca urmare a acestor doua conceptii diferite, Europa Occidentala s-a scindat in doua: tarile care au semnat la 4 ianuarie 1960 la Stockholm Conventia de creare a AELS - Asociatia Europeana a Liberului Schimb (Marea Britanie, Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elvetia) si tarile care au format Comunitatea Economica Europeana (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg).

Ca simpla zona de liber schimb, fara a stabili si un tarif vamal extern comun, AELS a fost gandita ca etapa intermediara, indispensabila, in vederea unei aliante comerciale la nivelul Europei Occidentale. Ea s-a dorit a fi un front eficient de negocieri cu Piata Comuna si baza de lansare spre aceasta, prin dobandirea unei experiente practice intr-un cadru restrans domeniului integrarii comerciale. Politica comerciala a AELS este fundamentata pe ideea ca liberul schimb se poate efectua fara tarif extern comun si fara politici concertate, elementul de substituire fiind un sistem de reguli de origine.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teoriile Integrarii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 705 cuvinte
Nr caractere:
25 817 caractere
Marime:
31.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
teorie, integrare, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!