Tehnici De Investigare A Sistemului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mentinerea unui nivel de competitivitate a sistemelor, cresterea performantelor acestora precum si evidentierea punctelor slabe, a aspectelor care necesita imbunatatiri realizate pe baza analizei de sistem necesita intr-o prima faza asigurarea datelor cu ajutorul carora se poate stabili diagnosticul sistemului.

Datorita importantei pe care o prezinta in analiza, colectarea datelor trebuie sa confere informatiile necesare in timp util, informatii care se fondeaza pe date reale.

Obtinerea datelor referitoare la activitatile desfasurate in cadrul sistemului si care se reflecta asupra problemei studiate se fondeaza pe diverse tehnici de investigare.

In functie de conditionarile asupra activitatilor persoanelor ce urmeaza a fi observate, tehnicile de investigare a sistemelor se impart in tehnici controlate si necontrolate.

Tehnicile controlate se caracterizeaza prin faptul ca informatiile sunt colectate direct de la persoanele care desfasoara activitatile catre care se indreapta studiul respectiv. Observarea se desfasoara in acest caz la fata locului (in-situ) sau intr-un mediu care poate fi controlat si prin care se incearca simularea unor diverse sarcini (observarea de laborator). Acesta tehnica vizeaza observarea unei activitati prin intermediul celor care lucreaza la ea, persoane ce trebuie alese cu o atentie deosebita. Se urmareste prin aceasta identificarea nivelului muncii, a erorilor ce apar in timpul executiei activitatii si astfel a factorilor ce influenteaza in mod negativ performantele obtinute. Se vor identifica in acest sens frecventa de executie, materialele si informatiile necesare executiei, dificultatile intampinate, legaturile cu celelalte activitati.

Lista elementelor specifice unei anumite sarcini ce urmeaza a fi observate reprezinta schema sau programul de observare.

Importante in stabilirea unui diagnostic corect sunt instruirea observatorului, selectarea executantului si intocmirea unei scheme de observare valide. Observatorul activitatii il poate de asemenea reprezenta calculatorul, in acest caz fiind necesara cunoasterea parametrilor de realizare a evenimentelor observate. Se asigura astfel o analiza rapida si foarte putin influentata de erori., lucruri ce compenseaza intr-o masura mai mare sau mai mica de la caz la caz costul ridicat presupus de programe dar si inflexibilitatea acestora legate de tratarea unor elemente neprevazute initial.

Analiza de protocol.

Aceasta tehnica se bazeaza pe statutul de observator-participant al executantului unei anumite activitati si urmareste identificarea comportamentului constient al persoanei ce desfasoara respectiva activitate.

Momentul efectuarii acestei investigatii este reprezentat tocmai de perioada in care actiunea vizata se desfasoara.

Pot fi urmarite astfel deciziile pe care executantul le ia, optiunile pe care acesta le are, cauzele erorilor aparute si nu in ultimul rand atitudinea manifestata de observator fata de activitatea pe care o desfasoara.

...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici De Investigare A Sistemului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 474 cuvinte
Nr caractere:
21 250 caractere
Marime:
17.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
sisteme, investigare
Predat:
la liceu
Sus!