Taxa pe Valoare Adăugata

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Sfera impozitului
2. Detereminarea sferei impozabile
3. Cotele de TVA
4. Studiu de caz
5. Declaratiile fiscale
6. Bibliografie

Extras din referat:

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este principalul impozit indirect din punct de vedere al volumului incasarilor la bugetul statului, precum si din punct de vedere al sferei de aplicare.

Mecanismul TVA presupune ca fiecare agent economic care intevine in procesul de productie si comercializare a unui produs sa adauge taxa la valoarea adaugata creata, taxa ce este inclusa in pretul de vanzare al bunurilor si trebuie virata ulterior catre stat. Taxa este astfel colectata de catre agentii economici de la consumatorii finali, care sunt suportatorii efectivi ai acesteia.

Caracteristicile TVA

• Caracter universal: se aplica asupra tuturor operatiilor privind transferul de bunuri si prestarile de servicii cu plata.

• Neutralitate: aceeasi cota pentru toti agentii din interiorul unei tari. Aceeasi cota pentru produsele importate si pentru cele similare produse in tara.

• Transparenta: fiecare subiect impozabil are dreptul de a cunoaste TVA deductibila, colectata si de plata/de recuperat. Prin confruntarea declatiilor vanzatorilor si cumparatorilor se reduce riscul de frauda.

• Principiul destinatiei: TVA se aplica la destinatie (unde se consuma produsul) si nu la origine (unde se realizeaza), deci importul este impozabil, in timp ce exportul este exonerat de TVA (se utilizeaza cota zero).

• Inechitate fiscal: TVA este suportata doar de consumatorul final. Nu se tine seama de situatia materiala a consumatorului.

• Impulsioneaza activitatea economico-financiara a agentilor economici: pentru a recupera TVA platita la achizitionarea bunurilor si serviciilor, producatorii trebuie sa devina cat mai repede vanzatori.

Sfera de aplicare a TVA

In sfera de aplicare a taxei pe valoare adaugata se include operatiile efectuate in Romania, care indeplinesc cumulative urmatoarele conditii:

• sa fie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată (trebuie sa existe o legatura directa intre operatiune si contrapartida obtinuta, adica operatiunea aduce un avantaj clientului si pretul este legat de avantajul primit);

• locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România (cei care efectueaza livrari in strainatate pot exercita dreptul de deducere, daca ar beneficia de acelasi drept in conditiile in care ar face livrarea in Romania);

• livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă;

• livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor rezulta dintr-o activitate economica (productie, comert, prestari de servicii, agricultura, extractive, profesii liberale);

• importurile (cota de TVA este acceasi cu cea care s-ar fi aplicat daca bunul respective ar fi fost produs in tara); nu intra in sfera TVA importurile in regim suspensiv;

• achizitiile intracomunitare de bunuri, cu exceptia cazului in care sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila, sau de o persoana juridica neimpozabila, sau cazului in care valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro.

Operatiunile impozabile pot fi:

a) operatuni taxabile (taxa se aplica la suma obtinuta din livrari de bunuri sau prestari de servicii);

b) operatiuni scutite de taxă cu drept de deducere, pentru care nu se datorează taxa, dar este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii;

c) operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa şi nu este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii

Persoane impozabile

Persoane impozabile si activitatea economica

Persoana impozabila este orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestor activitati.

Activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Institutiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autorităti publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati, cu excepţia acelor activităti care ar produce distorsiuni concurentiale dacă institutiile publice ar fi tratate ca persoane neimpozabile.

Instituţiile publice sunt, de asemenea, persoane impozabile pentru urmatoarele activităti:

a) telecomunicatii;

b) furnizarea de apa, gaze, energie electrica, energie termica, agent frigorific si altele de aceeasi natura;

c) transport de bunuri si de persoane;

d) servicii prestate in porturi si aeroporturi;

e) livrarea de bunuri noi, produse pentru vanzare;

f) activitatea targurilor si expozitiilor comerciale;

g) depozitarea;

h) activitatile organismelor de publicitate comerciala;

i) activitatile agentiilor de calatorie;

j) activitatile magazinelor pentru personal, cantine, restaurante si alte localuri asemanatoare;

k) operatiunile posturilor publice de radio si televiziune.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Taxa pe Valoare Adaugata.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 713 cuvinte
Nr caractere:
38 785 caractere
Marime:
48.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Raileanu
Sus!