Studiu de Caz - Lemnul la SC Nature Design SRL

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Marfurile nealimentare provin,in marea majoritate din domeniul anorganic:minerale,metale si semimetale,aliaje,sticla,materiale ceramice.

Un aspect specific marfurilor industriale este ca,spre deosebire de marfurile alimentare,nu-si pierd valoarea de intrebuintare imediat dupa consum.Astfel,in general consumul marfurilor industriale presupune o utilizare prelungita in timp,fiind produse cu o durata mare de utilizare.In perioada de utilizare,marfurile industriale trebuie sa-si pastreze proprietatile fizice,chimice,mecanice,ergonomice,de protectie,confort si igiena,caracteristicile tehnico-functionale.

Marfurile industriale au in general o durata prelungita de utilizare,aceasta durata fiind influentata de o folosire conforma cu specificatiile din documentatia tehnica,ca si de operatiile de intretinere si reparatie.Conform legii,termenul de garantie si durata medie de utilizare trebuie specificate pe produse,ambalaje individuale,documente de insotire a marfurilor.Societatea vanzatoare trebuie sa asigure toate operatiunile necesare repunerii in functiune,remedierii sau inlocuirii produselor necorespunzatoare in perioada de garantie,inclusiv pe durata medie de utilizare in cazul viciilor ascunse.Vanzatorul este obligat ,conform legii,sa suporte toate cheltuielile datorate transportului,manipularii,montarii,demontarii,ambalarii,expertizei.

Certificatul de garantie,obligatoriu pentru toate produsele cu intrebuintare indelungata,va fi redactat in limba utilizatorului.

Factorii de risc pentru produsele industriale sunt in general diferiti,putand fi de ordin general sau specific,astfel:

-umiditatea poate constitui un factor de risc daca este in exces pentru produsele din metal,lemn,piele

-socurile mecanice si presiunea pot afecta calitatea marfurilor electronice,electrocasnice,mobilei

-radiatiile si temperatura ridicata pot constitui factori de risc pentru produsele din lemn,textile piele.

Asupra produselor industriale pot actiona si o serie de factori biologici ca:bacterii,insecte,mucegaiuri.

Merceologia industriala studiaza calitatea si sortimentul marfurilor nealimentare,tendintele de imbunatatire a calitatii acestor produse,de diversificare sortimentala,modul in care aceste produse satisfac nevoile umane,sociale si in unele cazuri caracteristicile tehnico-functionale,ergonomice,ecologice si estetice.1

Cap I

Caracterizarea merceologica a lemnului

Lemnul reprezinta o materie prima naturala,de origine organica cu valoare economica deosebita,utilizat in domeniul constructiilor,la fabricarea mobilei,a hartiei,jucariilor,

1Rotaru, G; Stanciu, S;’’Studiul marfurilor-Marfuri alimentare si nealimentare’’,Editura Academica,2005,pag.103-105

produse de uz casnic,ambarcatiuni,a unor produse chimice,fiind regasit in componenta a peste 4000 de tipuri de produse finite.

Industria prelucrarii lemnului s-a dezvoltat foarte mult ca urmare a existentei in cantitati mari a masei lemnoase,ca urmare a traditiei,si a existentei fortei de munca cu inalta calificare.

Lemnul este un material organic.Are structura eterogena alcatuita din celule asociate in tesuturi,si care au forme si functii diferite.Structura lemnului se studiaza microscopic si macroscopic.

Structura microscopica a lemnului este data de forma,pozitia si dimensiunile celulelor in functie de care avem celule cu functie de rezistenta,de conducere,de nutritie si rezerva,si care sunt necesare a fi studiate deoarece identifica specia lemnoasa.

Structura macroscopica este pusa in evidenta examinand lemnul cu ochiul liber sau cu lupa.Aceasta arata modul de grupare si de organizare a elementelor anatomice component.Aspectul macroscopic al lemnului difera dupa diverse planuri in care este sectionat.Se iau in considerare trei sectiuni principale:

-sectiunea transversala-perpendicular pe axa arborelui;

-sectiunea radiala-longitudinala trecand prin axa arborelui;

-sectiunea tangentiala-longitudinala tangenta la inelul anual.

Compozitia chimica este alcatuita ,in general,din substante organice,saruri minerale si apa.Substantele organice principale existente in proportie de 90-95% sunt:celuloza,hemiceluloza,lignina,iar substantele organice secundare sunt rasini,uleiurile eteric,substantele tanante,gume,pigmenti.

Principalele proprietati ale lemnului din punct de vedere fizic si mecanic depind de specia lemnoasa din care provine si de planul de sectionare al arborelui.

Culoarea lemnului variaza de la o specie la alta,de la alb la negru,fiind data de culoarea substantelor chimice de natura organica impregnate in peretii celulelor lemnoase.Speciile lemnoase se grupeaza in general dupa urmatoarele culori de baza:alba(brad,molid),galbena(prun),rosie cu nuante de galbui,alb(par,tei fag),alb-cenusie(carpen),verde,violeta si neagra.Culoarea naturala a lemnului poate fi modificata prin tratamente hidrotermice cu ajutorul radiatiilor ultraviolete.

Luciul lemnului reprezinta proprietatea acestuia de a reflecta lumina,fiind datorat unor elemente anatomice sau tesuturi,in special razelor medulare.In industria mobilei sunt apreciate in special speciile lemnoase cu luciu natural,utilizate la fabricarea furnirelor estetice.

Bibliografie:

1. Domnica,M.D;’’Merceologia produselor’’,Editura Alma Mater,Sibiu,2009;

2. Stanciu,S; Rotaru,G;’’Studiul marfurilor-Notiuni fundamentale’’,Editura Academica,Galati,2005;

3. Stanciu,S; Rotaru,G;’’Studiul marfurilor-Marfuri alimentare si nealimentare’’,Editura Academica,Galati ,2005;

4. www.agriculturaromaneasca.ro

Observații:

Universitatea Alma Mater

Specializarea:Economia Comertului,Turismului,Serviciilor si Managementul calitatii

Anul al-II-lea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz - Lemnul la SC Nature Design SRL.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 474 cuvinte
Nr caractere:
14 958 caractere
Marime:
84.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!