Structura masei monetare în Zona Euro , Suedia , Letonia și India

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Masa monetara reprezinta orice activ cu un caracter financiar , si care are capacitatea de a schimba contra unor bunuri si servicii , sau de a elibera de datorii pe posesorii sai.

Obiectivele politicii monetare stabilite de autoritatea monetara se transmit in niste tinte, adica in prezicerea valorii unor indicatori, care se impart in doua mari categorii: indicatori monetari , si indicatori economico-monetari.

In grupa indicatorilor monetari se include rata dobanzii si agregatele monetare.Acestia masoara evolutia fenomenului monetar.

Indicatorii economici monetari masoara impactul fenomenului monetar asupra economiei reale. Aici se include: rata inflatiei, deficitul balantei comerciale si de plati, cursul de schimb etc.

Dezechilibrele intre cele doua componente sunt resimtite de catre agentii economici , de populatie. Si de aceea banca centrala isi propune sa controleze evolutia masei monetare pentru a fi in echilibru continuu cu cantitatea de bunuri si servicii existent pe piata.

Una din formele de control a masei monetare se face cu ajutorul agregatelor monetare. Acestea sunt niste insumari ale diverselor componente ale masei monetare.

Sunt uzuale urmatoarele agregate monetare:

- Lichiditatea primara (M1) - este formata din moneda efectiva (bilete de banca) si disponibilitati la vedere din conturile de la banca , adica reprezinta acea moneda care poate fi oricand folosita pentru cumpararea de bunuri si servicii, sau pentru liberare de datorii.

-Lichiditatea secundara (M2) - este formata din M1 la care se adauga depozitele pe termene de pana la 1 an . Poate fi privita ca o lichiditate partiala.

- Lichiditatea extinsa (M3) - se calculeaza adaugand la M2 economiile pe termene mai mari de 1 an de zile.

- Lichiditatea globala (L) - este formata din agregatul M3 la care se adauga alte active financiare (bonuri de tezaur, hartii de comert, actiuni, obligatiuni)

Eficacitatea agregatelor monetare se interpreteaza in functie de capacitatea acestora de a se constitui in obiective intermediare ale politicii monetare.Ca tendinta generala se constata ca autoritatile monetare accepta mai multe agregate monetare , fixand tot atatea obiective cate agregate sunt create.

Evolutia agregatelor monetare nu este influentata numai de comportamentul agentilor economici si al populatiei , dar si de modificarile reglementarilor in vigoare.

Disponibilitatea statistica desemneaza calitatea agregatului monetar de a fi rapid disponibil si in masura de a permite autoritatilor monetare o reactie rapida. In general, se recomanda agregate mai restranse, mai usor de calculat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura Masei Monetare in Zona Euro , Suedia , Letonia si India.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
2/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
760 cuvinte
Nr caractere:
4 440 caractere
Marime:
17.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
monetar, finante, Euro, Economie, zona, indicator, indicatori economici
Predat:
la liceu
Sus!