Structura Financiară a Întreprinderii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In conditiile economiei de piata, stabilirea modalitatilor de finantare exercita un impact deosebit asupra activitatii agentilor economici.

Aproape in toate cazurile, intreprinderile nu se finanteaza in totalitate din fonduri proprii, ele apeland concomitent si la resurse externe. Prin urmare, selectarea mijloacelor de finantare externa si ponderea acestora in raport cu finantarea interna reprezinta o decizie majora a politicii financiare a intreprinderii.

In acest fel se decide asupra structurii financiare a intreprinderii si se iau masuri pentru asigurarea caracterului optim al acesteia.

Intreprinderea este de regula considerata ca un sistem,in care elementele de intrare sunt considerate resursele firmei intr-un proces de transformare si unde se creaza elementele de iesire pe care le putem asimila cu rezultatele firmei.

In caz se analizaza parti din sistemul general in mod sistemic,valoarea informativa a partilor depaseste valoarea informativa a intregului.

Scopul unei firme ca sistem este maximizarea iesirilor prin folosirea cat mai eficienta si rationala a intrarilor pe baza unor previziuni construite si pe baza unor modele statistico-matematice ,in mod static,la un moment dat sau dinamic pe mai multe etape de timp.

Desigur ca autocontrolul este determinat de legaturile inverse de tip feedback de la rezultate (iesiri) la inputurile (resursele firmei).Acest autocontrol are o multitudine de modele de analiza,toate conducand la reglarea intrarilor in asa fel incat raportul rezultat (iesiri) si efort (intrari) sa detina un randament cat mai ridicat.

Exista mai multe categorii de resurse dar cele mai importante sunt:

a) resursele umane.

b) resursele materiale.

c) resursele financiare-generic "Bani".

Structura financiara a intreprinderii reprezinta, ansamblul complex si coordonat al diverselor surse de finantare folosite de managerul financiar pentru acoperirea necesarului de finantat. In alte opinii se considera ca structura financiara exprima raportul existent intre finantarile pe termen scurt si cele pe termen lung. La nivelul intreprinderii, structura financiara reflecta compozitia capitalurilor acesteia sau totalitatea componentelor de capital. Din acest motiv structura financiara mai poarta numele de structura capitalurilor intreprinderii. In consecinta, structura financiara sau structura capitalurilor intreprinderii este suma ponderilor de participare a acestor surse de finantare la constituirea capitalurilor investite in intreprinderi.

Pentru structura financiara este relevant capitalul permanent (format din capitalul propriu la care se adauga datoriile), cu o alocare mai mare de un an, deoarece este destinat ciclului de investitii.

Capitalurile pe termen scurt sunt destinate cu predilectie ciclului

Bibliografie:

1.Management - autori: Nicolescu O. si Verboncu I.

Editura Economica, Bucuresti, 1999;

2.Finantele generale si finantele firmei - autor: Tudorache D.

Editura Sylvi, Bucuresti, 2000;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura Financiara a Intreprinderii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 257 cuvinte
Nr caractere:
12 878 caractere
Marime:
16.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
intreprindere, Economie, resurse
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!