Specificul Privatizării în Republica Moldova

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Noțiunea de privatizare p.1
- Metode de privatizare .p.2
- Primele evenimente ale privatizarii p.3
- Formele de privatizare in Republica
Moldova si caile ei p.4
- Schema generala a procesului de
privatizare in masa in Republica
Moldova p.5
- Cele 11 drepturi ale proprietatii p.6

Extras din referat:

Privatizarea constă în transferul activelor care sunt în proprietatea statului sau a societăților comerciale cu capital majoritar de stat către investitori privați. Privatizarea este un proces, efectuat de catre organele puterii de stat si ale administratiei de stat, de instrainare a bunurilor statului in proprietatea cetatenilor si asociatiilor lor (societati pe actiuni si economice, intreprinderi colective, cooperatiste,particulare si alte tipuri de intreprinderi bazate pe proprietatea privata a cetatenilor Republicii Moldova). Sint supuse privatizarii bunurile organizatiilor obstesti, asupra carora statul si-a confirmat dreptul sau de proprietate.

Ca urmare a privatizarii bunurilor statului, acesta isi pierde drepturile de posedare, folosire si de dispunere de bunuri, iar achizitorii isi asuma toate obligatiile, ce deriva din transmiterea dreptului de proprietate.

Principiile de baza ale privatizarii sint urmatoarele:

- asigurarea protectiei sociale a populatiei,

- egalitatea drepturilor cetatenilor la primirea unei cote din bunurule statului, ce urmeaza a fi privatizate;

- instrainarea bunurilor statului atit cu plata, cit si in mod gratuit;

- asigurarea publicitatii largi si a unui inalt grad de informare a populatiei asupra procesului de privatizare.

Privatizarea se admite in toate ramurile economiei, culturii si ale sferei sociale a republicii si se extinde asupra obiectelor patrimoniului statului si asupra resurselor naturale de pe teritoriul ei.

Obiecte ale privatizarii sint:

- intreprinderile (asociatiile), institutiile, organizatiile unitatile structurale ale asociatiilor, atelierele, alte subdiviziuni ale intreprinderilor, organizatiilor ce constituie complexe patrimoniale unice;

- partea proprietatii intreprinderilor, aflate in proprietatea statului, ivestita in actiuni si transmisa in posesie cetatenilor;

- locuintele;

- obiecte nefinalizate, inclusiv cladirile de locuit;

- celelalte mijloace tehnico-materiale;

Se admite privatizarea partiala a intreprinderilor de catre lucratorii lor, contra bonuri patrimoniale ce le apartin, in limita a 20 procente din valoarea intreprinderii.Lista intreprinderilor care urmeaza sa fie privatizate partial este aprobata de Parlament.

Se cunosc 4 metode de privatizare:

1. Oferta publica - pasii care trebuie întreprinsi sunt: publicitate în vederea selectarii firmei asiguratoare, dosarul de prezentare a firmei,selectia companiei broker-dealer, negocierea si semnarea contractului de asigurare, realizarea prospectului pentru licitatie, aprobarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si realizarea ofertei publice.

2. Negocierea - publicitate cu privire la companiile care urmeazã sã fie privatizate, scrisoare de intentie prezentatã investitorilor potentiali, semnarea unui acord de confidentialitate si prezentarea unui profil al companiei, realizarea raportului de evaliare, a notei de privatizare, aprobarea notei de privatizare, comisia de negociere si mandatarea acesteia de cãtre colegiul director al APAPS, pregãtirea dosarului de prezentare si din nou publicitate.Cumpãrarea dosarului de prezentare ( cu un acord de confidentialitate), analiza la sediul companiei, depunerea documentelor de participare, verificarea documentelor de participare si acceptarea ofertantului la licitatie, depunerea oferelor, deschiderea si evaluarea ofertelor, negocierea si semnarea contractului de vânzare-cumpãrare cu ofertantul selectat.

3. Licitatia cu strigare - vor fi urmati aceiasi pasi ca si pentru negocierea directã, în ceea ce priveste cumpãrarea dosarului de prezentare. Urmãtorii pasi sunt: depunerea documentelor necesare, verificarea documentelor necesare si realizarea cu strigare, pe baza licitatiei de tip englezesc sau olandez, adjudecarea ofertantului câstigãtor si semnarea contractului de vânzare-cumpãrare în termen de 10 zile lucrãtoare.

4. Licitatia cu oferta în plic închis - vor fi urmati aceiasi pasi ca în cazul licitatiei cu strigare. Adjudecarea ofertantului câstigãtor se face pe baza grilei de ierarhizare (rating)

La cererea potentialului cumpãrãtor institutia publicã implicatã, întreprinderea care urmeazã sã fie privatizatã este obligatã sã asigure acces liber la toate datele si informatiile privind activitatea si patrimoniului întreprinderii, pentru ca potentialul cumpãrãtor sã poatã face demersurile necesare.

Pretul ofertei este de obicei egal cu valoarea nominalã a actiunilor, iar vânzarea se face la pretul de piatã care rezultã din raportul dintre cerere si ofertã, indiferent de metoda de privatizare. Deci nu existã un pret minim de vânzare.

Observații:

Universitatea de Stat Alecu Russo

Facultatea Economie

Catedra Management si Finanțe

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Specificul Privatizarii in Republica Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 022 cuvinte
Nr caractere:
11 599 caractere
Marime:
72.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Stratuta Diana
Sus!