Șomajul în Județul Teleorman între 2005 - 2010

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Somajul reprezinta un dezechilibru al pietei muncii la nivelul ei national - un excedent al ofertei fata de cererea de munca cu niveluri si sensuri de evolutie diferite pe tari si perioade, ce are in prezent un caracter permanent, dar care nu exclude definitiv existenta starii de ocupare deplina a fortei de munca. Somajul se mai poate defini ca o stare de inactivitate economica, totala sau partiala, proprie celor care nu au loc de munca, sunt in cautarea unuia, dar nu-si pot gasi de lucru ca salariati. Somajul este locul de intalnire si de confruntare al cererii globale si ofertei globale de munca.

In tara noastra, esenta conceptului de somaj este similara cu aceea care defineste somajul ca fenomen general, insa ea se particularizeaza in functie de conditiile economico-sociale, concurent-istorice specifice.

Dupa 1990, piata muncii din Romania a suferit bulversari determinate pe de o parte de modificarea raporturilor de proprietate, dezvoltarea economiei de piata, modificarea raportului dintre cerere si oferta si dezvoltarea consumismului de tip capitalist si pe de alta parte de dinamica structurilor socio-demografice (imbatranirea populatiei, raport de dependenta demografica defavorabil etc.).

Principalii factori ai somajului:

- pierderea locurilor de munca de catre o parte a populatiei ocupate, ca urmare a restructurarilor agentilor economici in conditii de criza;

- cresterea ofertei de munca prin realizarea de catre noile generatii a varstei legale pentru a se putea angaja;

- afirmarea dorintei de a lucra a unor persoane apte de munca, dar inactive in conditiile unei cereri de munca inferioare acestei cresteri.

Intre anii 2005-2010 judetul Teleorman se regaseste printre judetele cu cea mai mare rata a somajului.

Rata șomajului în judeţul Teleorman cunoaște evoluţii negative, în special în ultima perioadă în care s-au făcutsimţite efectele crizei economice. O modalitate prin care efectele sociale negative ale șomajului pot fi atenuateeste legată de derularea de programe de reconversie profesională. Formarea continuă, precum și măsurile dereducere a șomajului prin programe de consiliere în carieră pot reprezenta, de asemenea, mijloace eficiente princare să fie asigurată o mai mare mobilitate a forţei de muncă.

Rata somajului in judetul Teleorman in 2005:

Rata somajului la 31decembrie 2005(%) : 8,9

Rata somajului feminin la 31 decembrie 2005 (%) : 6,8

Someri înregistraţi la 31decembrie 2005 (%) 75,0

In 2006 rata somajului pentru regiunea Sud Muntenia, care cuprinde judetele: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, se afla pe un teren descrescator, ajungand in 2005 sa fie 7,3% si estimata in 2006 la 6.8% , superioara celei la nivel national care este 5,9% . Acest lucru se datoreaza judetelor cu rate mari ale somajului cum este si judetul Teleorman cu 8,4% in 2006 .

In februarie 2009, rata somajului atingea 9 procente, conform datelor centralizate la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Numarul somerilor din Teleorman aflati in evidenta AJOFM era de peste 15.500, cei mai multi fiind in Alexandria, Rosiorii de Vede si Zimnicea. Din totalul somerilor, femeile reprezentau 41,10 %.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Somajul in Judetul Teleorman intre 2005 - 2010.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 384 cuvinte
Nr caractere:
8 093 caractere
Marime:
65.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!