Societăți comerciale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru definirea societatii comerciale, cea mai apropiata acceptiune este data de dispozitiile Codului civil roman, care in articolul 1491 dispune ca:

"Societatea este un contract prin care doua sau mai multe persoane se invoiesc sa puna ceva in comun, in scop de a imparti foloasele ce ar putea deriva" .

Definitia citata enunta trei componente principale care ar trebui sa fie reunite cumulativ pentru existenta valabila a unei asemenea entitati:

1. necesitatea incheierii unui contract, denumit si pact societar.

2. constituirea unui fond comun, alcatuit din aporturi ale membrilor.

3. scopul asociatilor este de a realiza castiguri si de a le imparti intre ei.

Textul articolului 1491 omite totusi sa aminteasca explicit un alt element caracteristic si anume, vointa comuna a asociatilor de a conlucra in vederea obtinerii de castiguri. Aceasta vointa, denumita "affectio societatis" intregeste notele specifice enumerate expres de legiuitor.

Trasaturile evocate sunt caracteristice societatii civile dar, printr-o interpretare extensiva, pot fi aplicate si in cazul societatii comerciale. De altfel, intre societatea civila si cea comerciala exista o suita de asemanari si deosebiri, insa ambele au aceeasi esenta; fiecare reprezinta o grupare de persoane si de bunuri (capitaluri) in scop lucrativ; asociatii urmaresc realizarea si impartirea beneficiilor. Sub acest aspect, ambele tipuri de societati se deosebesc de gruparile fara scop lucrativ, respectiv asociatiile si fundatiile.

Atat societatea civila cat si cea comerciala iau nastere printr-un contract de societate, elementele esentiale ale contractului de societate civila se regasesc si in cel de societate comerciala (contributii ale asociatilor = aporturi, intentia de a desfasura in comun o anumita activitate cat si obtinerea si partajarea beneficiului) astfel incat, in ambele cazuri contractul de societate are caracter de bi sau plurilateral, cu titlu oneros, comutativ, cu executarea succesiva si consensual; cu precizarea ca, potrivit Legii nr. 359/2004, actul constitutiv la societatea comerciala nu mai este supus obligativitatii incheierii in forma autentica (anterior acestei reglementari forma solemna era obligatorie) putand imbraca forma unui inscris sub semnatura privata, cu unele exceptii.

O prima deosebire se refera la obiectul sau natura operatiilor pe care le realizeaza societatea; o societate este comerciala daca, potrivit contractului, are ca obiect efectuarea

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societati Comerciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 410 cuvinte
Nr caractere:
23 888 caractere
Marime:
17.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
operatii, asociatii, societate comerciala
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!