Sistemul monetar internațional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Astazi, in secolul in care cultura retelelor de consum si a tranzactiilor instantanee prin internet s-au subtituit actului de cultura clasic, nimic nu mai poate fi conceput fara a lua in considerare, atat la nivel teoretic, cat si la nivel practic, factorul economic sau aspectul comercial si financiar al fenomenelor. In conditiile acutizarii fenomenelor de globalizare si integrare economica, sub divesre forme si la diferite dimensiuni, evolutia starii economice mondiale a devenit punctul de plecare in explicarea principalelor mutatii sociale, politice sau culturale la nivel global.

In acest context, din tendinta ultimelor decenii, Sistemul Monetar Financiar International transpare ca o componenta majora si definitorie a notiunii de echilibru macroeconomic si global, studiul la nivel functional si institutional devenind esential in demersul explicarii principalelor fenomene economice transnationale si multinationale.

E greu de spus ca numai simpla studiere a Sistemului Monetar International si acumularea unor doctrine si ideologii sub forma de retete universale cu privire la echilibrul financiar monetar international, poate aduce beneficii reale economiei mondiale, fara un set suficient de reguli si institutii, agreate internatinal printr-un consens cat mai larg si fara instituirea unui forum universal de reglementare si control preventiv, suficient de eficient, al jocului de piata si al efectelor liberei circulatii a capitalurilor.

Dupa cum este cunoscut, disfunctiile cronice ale sistemului monetar international au determinat o acutizare a actualului declin economic global. Dar care sunt aceste disfunctii ? Fara indoiala, principala disfunctie a actualului sistem monetar international o constituie pozitia privelegiata a dolarului american in derularea tranzactiilor comerciale si financiare la nivel global. Ori, un sistem monetar global bazat pe o singura valuta - cheie implica in mod evident riscuri majore. Pe de alta parte, derularea tranzactiilor comerciale si financiare in cadrul actualului sistem monetar international a devenit extrem de putin fiabila si de costisitoare pe parcursul ultimilor decenii, atit la nivel global, dar mai ales pentru unele state. Astfel, daca in 1963 statele lumii realizau un produs intern brut nominal de 9537 de miliarde de dolari americani si detineau rezerve valutare de 63,86 de miliarde de dolari, in anul trecut valoarea produsului intern brut nominal a fost la nivel global de 57937 de miliarde de dolari, in timp ce rezervele valutare globale totalizeaza in acest moment 10001 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, in ultimii 46 de ani rezervele valutare ale statelor lumii au crescut de 157 de ori, in timp ce produsul intern brut nominal a crescut doar de 6 ori.

Inainte de orice, trebuie subliniat faptul ca in ultimele decenii ponderea rezervelor valutare detinute de tarile Europei Occidentale si de SUA in raport cu totalul rezervelor valutare internationale a scazut de la 77% in 1963 la 13% in prezent, desi ponderea produsuli intern brut realizat de aceste tari in raport cu produsul intern brut al tuturor tarilor lumii a ramas neschimbata in ultimii 46 de ani ( 51%). Mai precis, rezervele valutare ale SUA s-au diminuat in ultimii 46 de ani de la 26,4% la 1,2% din totalul rezervelor valutare internationale, in timp ce rezervele valutare ale tarilor din Europa Occidentala au scazut in aceeasi perioada de la 50,6% la 11,8% din totalul rezervelor valutare internationale. In aceste conditii, China, Japonia si Rusia au devenit noii lideri in

ceea ce priveste distributia rezervelor valutare. Astfel, aceste tari detin in prezent 25% , 10%, respectiv 5% din totalul rezervelor valutare internationale.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

Facultatea de Relatii Economice

Managementul afacerilor internationale

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Monetar International.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 429 cuvinte
Nr caractere:
14 463 caractere
Marime:
15.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!