Sisteme și Tehnici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lactis” S.A. este o întreprindere de talie mijlocie ce activează în industria de prelucrare a laptelui, fiind specializată îndeosebi la producerea caşcavalului şi produselor lactate proaspete. Formularea strategiei S.A. „Lactis” se face, în general, la două niveluri:

-La nivelul unităţilor strategice de afaceri;

-La nivelul întreprinderii.

Strategia întreprinderii cuprinde formularea obiectivelor întreprinderii pe termen lung, politicile şi reglementările, precum şi mijloacele şi căile de atingere a obiectivelor.

Realizînd practica în cadrul Societății, am ajuns la concluzia că cele mai multe metode sunt folosite din punct de vedere a procesului de planificare strategică, cel mai des întîlnit, mai facil şi mai eficient arătînd astfel:

Figura 1. Procesul planificării strategice

Prima componentă a strategiei şi anume misiunea, reprezintă o enunţare cuprinzătoare a scopurilor fundamentale şi concepţiei sau filozofiei privind evoluţia şi desfăşurarea activităţilor firmei, prin care se diferenţiază de întreprinderile similare şi din care decurge sfera sau domeniul de activitate şi piaţa deservită.

Analiza mediului. Mangerii trebuie să efectueze în mod curent analize de mediu pentru a cunoaşte evenimentele din exteriorul organizaţiei, pentru a spori probabilitatea ca strategiile concepute să reflecte realitatea existentă.

Sarcina analizei mediului constă, în general, în cunoaşterea mediului extern al întreprinderii, în recunoaşterea indiciilor care prezintă ameninţări (riscuri) pentru afacerile prezente şi/sau viitoare pentru identificarea unor noi şanse şi oportunităţi.

Analiza mediului nu trebuie să se limiteze doar la analiza mediului puternic corelat afacerii, ci trebuie să ia în considerare şi evoluţiile şi tendinţele generale.

Aici includem:

-Evoluţia generală a mediului (contextul politic şi juridic, situaţia generală economică, tendinţe ale dezvoltării sociale, tehnologia şi mediul ecologic);

-Structura domeniului şi situaţia concurenţială;

-Analiza principalilor concurenţi, punctele lor forte şi slabe etc.

Analiza întreprinderii. La polul opus analizei mediului se află resursele interne ale întreprinderii (mediul intern). Aici se testează care este spaţiul strategic de manevră al întreprinderii, măsură în care aceasta deţine puncte forte sau slabe în comparaţie cu principalii concurenţi. Anume cu ajutorul acestei analize detaliate, care include în sine toate resursele şi domeniile funcţionale ale firmei, vor fi cunoscute punctele forte şi slabe, în mod corespunzător vor fi exprimate într-un profil al punctelor forte şi slabe.

Observații:

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Catedra de Matematică și Informatică

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme si Tehnici.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 339 cuvinte
Nr caractere:
19 192 caractere
Marime:
77.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!