Sancționarea Concurenței Neloiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

G. Ripert o declara o actiune foarte curioasa, in cadrul teoriei clasice a raspunderii bazate pe culpa. Actiunea se sanctioneaza asemenea cu o actiune posesorie sau o actiune in revendicare. Ea este intr-un anumit fel, o actiune reala si sanctioneaza un drept de proprietate. Teza potrivit careia actiunea in concurenta neloiala este un mijloc de aparare a fondului de comert, teza denumita si comercialista, este sustinuta de Tudor Popescu.

Opinia dominanta considera actiunea in concurenta neloiala o actiune in responsabilitate delictuala de tip special care nu-si are temeiul in incalcarea unui drept.

In cadrul raspunderii in exercitarea unui drept, L. Josseram deosebea: raspunderea pentru actele abuzive si raspunderea pentru actele excesive. In cadrul actului abuziv este vorba despre o raspundere bazata pe culpa. Exercitiul unui drept este criticabil calitativ. Actul excesiv este exercitiul unui drept criticabil cantitativ.

Ca actiune in responsabilitate civila, actiunea in concurenta neloiala se caracterizeaza in primul rand prin faptul de a urmarii nu atat repararea unui prejudiciu, cat incetarea sau interzicerea faptelor care constituie exercitiul excesiv al unui drept.

Proeminenta actiunii in incetare a actelor de concurenta neloiala asupra celei in daune a condus pe unii autori sa o defineasca drept o actiune negatorie.

Majoritatea legislatiilor reglementeaza, in anumite cazuri sanctionarea penala a concurentei neloiale.

Faptele de concurenta neloiala Pana la intrarea in vigoare a legii din 1991, singurul text privitor la sanctiunea penala a concurentei neloiale, era art. 301 C. P. Odata cu intrarea in vigoare a legii nr. 11/ 1991 privind combaterea concurentei neloiale, art 301 C. P. ar trebui considerat implicit abrogat.

In art. 1 din legea 11/1991 se proclama obligatia comerciantilor de a-si exercita activitatea cu buna credinta si potrivit uzantelor cinstite. In art. 2 al legii se arata ca, constituie concurenta neloiala, orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea comerciala sau industriala, legea sanctionand faptele de concurenta neloiala ca si contraventii si ca infractiuni.

Potrivit art. 4 din lege, constituie contraventii urmatoarele fapte: a) oferirea serviciilor de catre salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent, ori acceptarea unei asemenea oferte; b) dezvaluirea de catre salariatul unui comerciant de date secrete, privind activitatea acestuia de catre un concurent; c) incheierea de contracte prin care un comerciant asigura predarea unei marfi sau executarea unei prestatii in mod avantajos cu conditia aducerii de catre clientela altor cumparatori cu care comerciantul ar urma sa incheie contracte asemanatoare; d) incheierea de contracte prin care cumparatorul ar urma sa primeasca un premiu, care depinde exclusiv de tragere la sorti sau de hazard; e) comunicarea sau raspunderea de catre un comerciant de afirmatii mincinoase asupra unui concurent ...

Bibliografie:

1. Adriana Corhan - ,,Dreptul Concurentei Comerciale" - note de curs, Ed. Europa Nova Lugoj, 1998

2. Iolanda Eminescu - ,,Concurenta neleala", Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1993

3. O. Capatana - ,,Dreptul Concurentei Comerciale. Concurenta neloiala pe piata interna si internationala ", Ed. Lumina Lex, Busscuresti, 1994

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sanctionarea Concurentei Neloiale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 640 cuvinte
Nr caractere:
13 699 caractere
Marime:
14.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
concurenta, Economie
Predat:
la liceu
Sus!