România Si Șocul Globalizării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Uniunea Europeana este o grupare de state care prin vointa libera a popoarelor sale, exprimata democratic, a decis sa renunte gradual la independenta proprie in favoarea unei autoritati centrale. Aceasta renuntare implica: renuntarea la moneda nationala si la politici fiscale nationale; renuntarea la fortele militare nationale. Abdicarea de la independenta este relativa, cel putin pana in momentul de fata. Parlamentul european (deja existent), viitorul guvern european cuprind sau vor cuprinde elemente nationale proprii statelor participante.

Exista insa doua aspecte. Primul e acela ca toti membrii acestor structuri centralizate sunt independenti de guvernele ce i-au delegat; dispare deci reprezentativitatea dar ramane legitimitatea. Al doilea aspect se refera la componenta. Indubitabil, membrii parlamentului european ca si ai viitoarei structuri executive vor fi delegati de majoritatile politice ale statelor membre.

Exista un viciu de fond. Exercitarea democratiei se reduce la exercitarea intereselor financiare private ale Puterii impotriva intereselor statului si ale natiunii. Aparent e un viciu al democratiei romanesti, asa cum ne indeamna sa credem, din ratiuni obscure toata presa romaneasca. In realitate, e un viciu al sistemului insusi. Situatia este generalizata in toate democratiile lumii; dovada e izbucnirea periodica de scandaluri in randul guvernantilor, scandaluri care nu sunt altceva decat reglari de conturi la nivel inalt. Iar daca stabilitatea unui stat depinde printre altele, de atitudinea presei si a mijloacelor mass-media asa cum se intampla intr-un sistem democratic, atunci acest stat democratic e o creatie temporara care face transferul catre un sistem mult mai stabil si puternic.

Avantajele uniunii sunt exclusiv de natura materiala. Pentru a pastra atractiva ideea unificarii, atat pentru statele deja memebre ale uniunii cat si pentru cele care urmeaza sa adere, trebuie ca populatiile sa fie convinse de mitul prosperitatii sociale si sa si-l insuseasca ca mod de viata.

Revenind la intrebarea titlu, raspunsul este urmatorul: UE este calea catre un imperiu. Asemanator tuturor celorlalte imperii ale istoriei, cuprinde natiuni distincte, o putere decizionala si militara centrala si o organizare potrivita epocii. Singura diferenta care ar apare este vointa poparelor. Ar parea ca e prima oara in istorie cand un imperiu se naste din vointa popoarelor ce-l formeaza. In realitate nu e vorba de nici o vointa; poparele nu au decat vointa ce le-o inspira un conducator si singurul drum pe care istoria il inregistreaza e drumul lor sub vointa acelui conducator. Restul nu e decat aparenta. Astazi aceasta aparenta poarta numele mass-media. Presa este forta care naste si ingroapa istoria, creeaza majoritati si curente de opinie, creeaza lideri politici, oameni ai momentului si tot ea ii sterge, creeaza evenimente si fapte. Mass-media este astazi prima putere mondiala si dominatia ei se sprijina pe doua din principiile ...

Bibliografie:

www. vipromania.com /declaratie.html

www. ccir.ro /startegie-nationala/f16/globalizare.htm

www. ave-home.ro /romania/integrareUE.htm

www. lumeam.ro /nr4_2000/noua_era.html

Tribuna economica - nr.31/2002

Tribuna economica - nr.11/2002

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania Si Socul Globalizarii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 696 cuvinte
Nr caractere:
16 178 caractere
Marime:
21.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
globalizare, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!