România și dezvoltarea durabilă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intr-o singura luna din an, numai cateva zile din ea, Bucurestiul este scutit de "aromele" sale sufocante, invinse fiind de parfumul inconfundabil al teiului, iar luna iunie este si luna careia ecologia i-a atribuit o importanta aparte in calendarul ei , prin patru zile de sarbatoare: Ziua Mondiala a Mediului (5 iunie), Ziua Mondiala a Oceanelor (8 iunie), Ziua Mondiala a Desertificarii (17 iunie) si Ziua Soarelui (21 iunie).

Pentru prima dintre aceste sarbatori ecologice, s-a facut ceva valva, la sarbatorire luand parte pana si varfuri ale guvernului (in fapt, un fel de reluare decalata, de pe vremurile "voluntariatului", a lunii curateniei, pe-atunci martie). Trist, destul de trist daca prin ecologie doar asta se intelege in Romania si doar atat ofera autoritatile in numele ei, unei populatii inca neobisnuita cu pretuirea pe care o merita aceasta stiinta ce studiaza distributia si habitatul organismelor vii, precum si interactiunile dintre acestea si mediu. Si nu o spun fara o minima acoperire, care va aparea in cele de mai jos.

Este de laudat initiativa revistei 22 de a gazdui cu insistenta, in ultimul an, materiale privind ecologia. Marturisesc de la inceput ca, odata cu intrarea in perioada in care credeam ca va fi liber la orice buna si utila initiativa, m-a cuprins entuziasmul cand a aparut o miscare ecologista si pana m-am dezmeticit am votat-o, crezand cu tarie ca se va stopa cioplirea muntilor si transformarea lor in soda. Era cazul muntelui din apropierea casei parintesti, impuscat zilnic si rascolit de mineri de suprafata, randuiti in trei schimburi, pentru a trimite la Govora calcarul din imediata vecinatate a Manastirii Arnota, unde Matei Basarab numai liniste n-are, de peste jumatate de veac incoace, iar lacasul sfant se sprijina acum pe cauciuc Sa nu va inchipuiti ca rana oribila facuta muntelui sau faptul ca s-a schimbat clima in zona, ceea ce a determinat disparitia aproape integrala a ciresului si mesteacanului (altadata nu era aici deal ori ograda fara ciresi cu fructe salbatice sau pietroase si nici padure fara mesteceni), o fi impresionat pe cineva, de s-a ajuns acum doar la munca intr-un schimb, ci mai degraba intrarea in recul productiv a fabricii ce beneficiaza de piatra sfintita a unei parti din Muntii Capatanii. Nu e vizita in satul copilariei mele fara o strangere de inima la vederea monstrului montan ce a mutilat un defileu, provocand curenti si furtuni pe care nu le cunosteam candva.

Din pacate, odata cu dezmeticirea mea in ceea ce priveste cum, cine si ce trebuie votat, a disparut aproape orice urma de ecologism politic, acesta disipandu-se discret in alte forte politice. Cred ca ecologismul politic din Romania si-a dat duhul acum doi ani, odata cu alegerile locale. Imi amintesc ca, in Bucuresti, cel mai coerent program electoral a fost al candidatului unui (ultim?) partid ecologist, care a prezentat propuneri fezabile, legate de cele trei elemente de baza ale existentei umane: apa, aerul si focul (ma rog, caldura). Procentul obtinut? Pierdut pe undeva la "altele". Nu, ecologia nu intra in preocuparile romanilor. Unii ar putea spune ca inca e prea devreme, inca nu ne-am dezvoltat, nu am ajuns la nivelul tarilor care-si permit o "descrestere durabila", inca vom folosi resurse energetice fosile pentru a atinge un standard de viata occidental si apoi vom vedea. Specialistii in probleme ecologice afirma ca daca toata populatia globului ar trai la nivelul de bunastare atins azi in tarile civilizate, abia ar fi de ajuns trei planete similare Pamantului. Atunci, incotro si cand?

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania si Dezvoltarea Durabila.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 829 cuvinte
Nr caractere:
15 871 caractere
Marime:
14.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
resurse, stat, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!