Rolul uniunii bancare în procesul de integrare europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurt Istoric

Romania a aderat la Uniunea Eeuropeana la data de 1 ianuarie 2007. Data de aderare a fost propusa la summitul de la Salonic si confirmata la Bruxelles pe 18 iunie 2004.

Dintre tarile din europa centrala si de est , Romania a fost prima tara care a avut relatii oficiale cu Comunitatea Europeana. Romania a fost inclusa in Sistemul Generalizat de Preferinte al Comunitatii in 1974 , dupa aceea semnand acorduri cu CEE pentru a putea fi facilitat schimbul comercial.Romania a semnat Acordul asupra Produselor Industriale si Acordul privind crearea Comisiei mixte Romania pentru a trece la recunoasterea de facto a Comunitatii Economice Europene in anul 1980. In 1991 Romania a semnat Acordul de Comerț si Cooperare ce a intrat in functiune in anul 1995. Pe 22 iunie 1995 a fost trimisa solicitarea si Declaratia de la Snagov (un document care prevedea sprijinul pentru aderare al celor paisprezece partide politice din Romania) ca Romania sa devina membru . In anul 1998 a fost intocmit un raport privind progresele Romaniei in procesul de aderare la UE , iar in 1999 Comisia a dat un semnal Romaniei cum ca negocierile ar putea incepe doar cu conditia imbunatatirii situatiei copiilor institutionalizati si pregatirea unei strategii economice pe termen mediu. Dupa aceasta recomandare a Comisiei , Romania si-a pregatit o strategie economica si a imbunatatit situatia copiilor institutionalizati iar negocierile de aderare au inceput la 15 februarie 2000. Obiectivul Romaniei era aderarea la Uniunea Europeana in anul 2007 iar dupa multe negocieri , Romania a semnat tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 in Luxemburg.

Uniunea Bancara

Pentru ca Europa sa fie scoasa din criza s-a venit cu un proiect ce presupune aplicarea unor masuri comune de supraveghere in sistemul bancar european ce ar proteja mai bine pe cei ce depun bani , ar face ca bancile sa para mai credibile si ar intari sectorul financiar din punct de vedere al vulnerabilitatii acestuia. Aceasta criza economica ce a cuprins intreg globul a demonstrat ca sistemul bancar european are o vulnerabilitate destul de crescuta. In sistemul bancar problemele de vulnerabilitate aparute la o banca se manifesta exact ca o boala contagioasa , afectand si pe cei ce intra in contact cu banca respectiva : deponentii , inestitiile si economia in general. Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat masuri ce vizeaza o vulnerabilitate mai scazuta a sectorului financiar. In 2011 au fost instituite trei organisme de supraveghere ce ajutau la coordonarea activitatilor de reglementare din statele membre si aveau rolul de garantare a aplicarii cerintelor UE. Pentru ca stabilitatea financiara sa fie asigurata , Jose Manuel Barroso , Presedintele Comisiei Europene a propus realizarea uniunii bancare , create cu scopul restabilirii increderii in banci si in moneda euro.

Masurile principale ale Uniunii Bancare ar trebui sa vizeze:

-norme bancare la nivelul Uniunii Europene – care sa specifice cerinte comune si flexibile cu privire la capitalul detinut de banci;

-un supervizor unic bancar la nivelu UE pentru a putea facilita observarea directa a bancilor ce desfasoara diverse operatiuni in diferite tari si observarea bancilor de mari dimensiuni , cu scopul unic de garantare a aplicarii reglementarilor si supraveghere a controlului riscului;

-elaborarea de reguli comune tuturor tarilor membre pentru a preveni falimantul in sistemul bancar si pentru a putea interveni exact in momentul cand una din banci are diverse probleme financiare , inainte sa devina necesara o finantare din taxe platite de contribuabili;

-formarea unui sistem menit sa garanteze depozitele , pentru a facilita protejarea deponentilor ce detin economii si realizeaza investitii in Uniunea Europeana , cu scopul unic de consolidare a increderii in sistemul bancar;

Au fost formulate de catre Comisia Europeana propuneri ce prevad principalele elemente de faciliteaza formarea uniunii bancare. Este vorba despre o propunere de directiva ce are ca scop sa ajute tarile Uniunii Europene sa raspunda foarte rapid si cu o eficienta ridicata in cazul in care s-ar produce o criza in sistemul bancar.

Integrarea financiara sporita si o moneda comuna fac posibila aparitia unei vulnerabilitati la crizele bancare , care se propaga dupa cum se mentioneaza si mai sus ca o boala contagioasa de la un stat membru la altul.

Banca Centrala Europeana ar urma sa garanteze ca bancile ce sunt monitorizate de aceasta au suficiente lichiditati menite sa asigure functionarea bancii si atunci cand aceasta inregistreaza pierderi . Daca una din banci risca sa ramana fara lichiditati , BCE ar putea solicita luarea unor masuri menite sa asigure functionarea bancii.

Uniunea bancara ar urma sa fie completata de un cadru uni de greglementare privind cerintele de capital , de scheme armonizate de protectie a depozitelor si de noi dispozitii pentru redresare si solutionare, toate propuse in curul acestui an.

Supravegherea celor mai mari banci din UE este un prim pas in punerea in evidenta a diferentelor dintre statele ce sunt dezvoltate si statele ce sunt subdezvoltate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Uniunii Bancare in Procesul de Integrare Europeana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 177 cuvinte
Nr caractere:
17 640 caractere
Marime:
45.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!