Revoluția industrială - Motor al progresului economic general

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Secolul 18 si 19 se caracterizeaza printr-o prodigioasa dezvoltare economica, practic, se produce o revolutie in toate compartimentele economice,se aplica legislatii moderne, vizand inlaturarea unor forme de viata economica feudala si pentru incurajarea intreprinderilor industriale ,se practica o politica protectionista de catre majoritatea statelor lumii si o politica a liberului schimb de catre un numar restrans de tari.

Volumul comertului exterior european a crescut de 4 ori in intervalul 1800-1850 si au loc importante descoperiri tehnice , se inventeaza motorul cu explozie, se descopera noi metode de prelucrare a petrolului.

In a doua jumatate a secolului 19, principalul promotor al inovatiilor sunt SUA, iar in Europa se produce asa-numitul "miracol german" ,este perioada in care se extinde construirea retelelor feroviare

Anglia si Germania la sfarsitul sec. 19, realizau impreuna 60% din productia mondiala de otel, iar la sfarsitul sec. 19, Germania devine cea mai mare putere industriala din Europa.

Un anumit ascendent al Europei s-a datorat imperiilor coloniale constituite si exportului de capital.

Revolutia industriala a fost considerata "marele salt al progresului si al modernizarii" nu numai in plan economic, dar si in plan social, in planul mentalitatilor si al actiunii umane.

Revolutia industriala a fost apreciata ca un soc al viitorului, care a modelat omul contemporan si pentru prima data sa declansat in Anglia.

Factorii care au favorizat revolutia industriala:

a) factorul demografic (guvernul englez a aplicat un ansamblu de masuri privind aprovizionarea pietei cu produse agroalimentare de calitate; s-au preocupat de ingrijirea sanatatii populatiei: vaccinul antivariolic; a invadat piata interna cu produse textile din bumbac, inlocuind textilele din in si canepa astfel incat in secolul 19, populatia Angliei s-a dublat).

b) modernizarea agriculturii (s-a apreciat ca Anglia este o tara si a revolutiei agrare. Astfel, s-a renuntat la laturile mici si s-a trecut la marea proprietate funciara; sistemul de credite pentru agricultura ii determinau pe producatori sa creasca eficienta, productivitatea acestor proprietati; au fost mentinute preturi ridicate la produsele agricole si nu in ultimul rand au fost tiparite: carti, reviste, ziare, tratate despre agricultura; George al treilea George fermierul; s-au introdus noi unelte agricole, noi culturi furajere si noi rase de animale).

c) modernizarea transporturilor (Anglia este prima tara care incepe construirea de sosele moderne; s-au construit drumuri cu taxa la bariera; Anglia a construit o retea de canale interioare, insumand 6400 de km; Anglia este prima tara care si-a construit o retea feroviara moderna cu capital propriu si cu antreprenorii sai).

d) disponibilul intern de capital (provenea din comert, din agricultura, din sectorul manufacturier si din banci; primele investitii au fost relativ mici, insa avantajul era ca in intreprinderile mici era folosita forta de munca foarte ieftina; salariile pentru femei si copii erau mici).

e) caracteristicile fortei de munca (un procent mare de forta de munca eliberata din agricultura; micii producatori au migrat spre orase; Guvernul englez a dat o atentie deosebita pregatirii prin sistemul scolar; cateva universitati din Marea Britanie au fost deschizatoare de drumuri in descoperiri si inventii, cu aplicare in economie (la Glasgow, s-a descoperit masina cu abur). Daca in 1780, forta de munca ocupata in agricultura Angliei era de 60%, spre jumatatea sec. 19, devenea 25%).

f) conditiile sociale, economice si politice (burghezia engleza s-a caracterizat prin spirit intreprinzator in comert, banci si agricultura; monarhii englezi dintr-un regim monarhic constitutional se aflau sub controlul Parlamentului, in timp ce in Europa, puterea regala era absolutista)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia industriala - Motor al progresului economic general.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 120 cuvinte
Nr caractere:
6 757 caractere
Marime:
20.84KB (arhivat)
Publicat de:
Calin Chituleasa
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Specializare:
CIG
Materie:
Economie
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 10
Sus!