Relațiile de concurență pe piață

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Relatiile dintre agentii economici pe piata, in functie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenta, in care fiecare are libertatea sa produca si sa vanda ce-i convine, in conditiile pe care le considera cele mai favorabile. Sistemul concurential reprezinta totalitatea relatiilor dintre agentii economici aflati in competitie pe piata, in functie de interesele lor. Astfel concurenta se imparte in 4 mari categorii: Pornind de la concurenta neloiala sau incorecta, trbuie sa amintim ca exista si infractiuni economice in lupta de concurenta. In prctica se intalnesc, de regula, urmatoarele: inducerea in eroare a consumatorului asupra preturilor sau a marfii printr-o publicitate inselatoare sau fals etichetaj; revanzarea in pierdere, deoareca anuleaza semnificatia pretului de vanzare (nu afecteaza cumparatorul, dar falsifica concurenta, deoarece implica intentia necinstita caci nu se poate supravietui piezand bani). Instrumentele luptei de concurenta sunt de natura economica si se concretizeaza in: reducerea costurilor sub cele ale concurentilor; diminuarea preturilor de vanzare; ridicarea calitatii; acordarea unor facilitati clientilor.

Ar mai trebui mentionat ca exista si politici,, antitrust reprezentate printr-un ansamblu de reglementari legiferate in diferite tari dezvoltate, care interzic incheierea de intelegeri monopoliste intre inteprinderi, care ar duce la diminuarea sau disparitia liberei concurente. Spre exemplu SUA a elaborat o lege antitrust in 2 iulie 1890, sub presiunea opiniei publice, a proletarilor de intreprinderi mici si mijloci, ce se vedeau inlaturate de pe piata de catre marile trusturi. Piata cu concurenta imperfecta este de patru feluri si anume: - piata cu concurenta monopolistica; - piata cu concurenta de oligopol; - piata cu concurenta de monopol; piata cu concurenta monopsonica.

Piata cu concurenta de oligopol se defineste prin: numar redus de producatori cu forta economica mare; atomicitatea cererii; fiecare ofertant poate influienta piata si trebuie sa tina seama de deciziile celorlalti.

Oligopolul este caracterizat de existenta catorva firme, diferite grade de dificultate la intrarea pe piata si diferite cantitati de produse diferentiate.

Pentru a fi mai explicit luam ca aplicatie societatea MOBILROM S. A. Mobil Rom este o societate tanara si foarte ambitioasa. O ambitie pe masura proiectului pe care il realizeaza. O ambitie pe masura asteptarilor romanilor. O ambitie pe masura potentialului sau tehnologic si a resurselor umane de care dispune. Societatea Mobil Rom a fost creata pentru a raspunde unei cereri lansate de Guvernul Romaniei in vederea atribuirii licentelor de telefonie mobila GSM.

Una din aceste licente a fost oficial atribuita societatii Mobil Rom in decembrie 1996. Mobil Rom a lansat numele si logo-ul serviciului sau de telefonie mobila GSM - Dialog GSM.

In luna mai 1997 Mobil Rom a realizat primul apel ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile De Concurenta Pe Piata
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 136 cuvinte
Nr caractere:
17 462 caractere
Marime:
19.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!