Relații de muncă în cadrul instituției

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Administratia publica este una dintre institutiile fundamentale ale statului de drept. Rolul sau, formele de activitate prin care isi indeplineste ii confera un anume specific, pe care nu-l are niciunul din asezamintele industrial-economice ori social-culturale. Acest fapt se reflecta in natura si calitatea relatiilor care se nasc intre ea ca institutie a statului, pe de o parte, pecum si intre lucratorii sai, intre diferite niveluri de organizare si functionare pe care le are.

Din punct de vedere pur profesional, functionarii ar trebui sa intre in relatii unii cu altii prin intreaga lor personalitate, fapt ce are efecte si pozitive, dar si negative asupra muncii. Tocmai de aceea, o cerinta cu caracter general privind conduita este aceea ca in relatiile dintre functionari sa apara atitudini incompatibile cu demnitatea umana in general, cu cea profesionala in special. In categoria unor astfel de atitudini care se repercuteaza negativ asupra calitatii climatului de munca, inclusiv asupra relatiilor cu publicul, se cuprinde tot ceea ce lezeaza, intr-un fel sau altul, sensibilitatea si demnitatea ori ratiunea umana, tot ce apare ca nedrept, incorect, absurd, injositor, trivial, etc.

Si in relatiile dintre fuctionari, ca dintre toti oamenii, se cuprinde, totdeauna, o doza puternica de afectivitate si sensibilitate, se afirma principii rationale si morale, au loc schimburi de inormatii, de consideratii sociale, filozofice, artistice etc. Desi acestea sunt adevaruri cunoscute, nu intotdeauna se tine cont de ele. Unii, fie ei sefi ori subalterni, se comporta in colectivele de munca dupa impulsuri sau tendinte spontate, fara sa devina constienti de semnificatia acestora. Acorda prea putina atentie surasului, privirii, salutului, strangerii de mana, efectul unei vorbe bune, al unui gest amical, amabilitatii, sensibilitatii etc. in crearea unor relatii optime de munca. Dar, se stie ca functionarul public intra in relatii cu oameni de cele mai variate profesiuni si stari socio-culturale, cerandu-i-se sa devina un factor activ de stabilitate in convietuirea civilizata a acestora. In indeplinirea acestui rol, functionarul public va lua drept model specificul relatiilor din colectivul de munca. In functie de calitatea acestora el va exterioriza in relatiile cu oamenii fie un comportament civilizat, corect, fie unul viciat.

Cracterul relatiilor interindividuale este determinat de o serie de factori, intre care: ansamblul conditiilor de munca, personalitatea sefului, trasaturile individuale si calitatile personale ale oamenilor. De exemplu, munca in spatii necorespunzatoare, deficientele de organizare, supraaglomerarea cu sarcini, neritmicitatea in rezolvarea problemelor genereaza animozitati si deterioreaza calitatea relatiilor dintre lucratorii respectivi.

Rezultatele inegale in munca, la diferiti functionari, aduc dupa sine diferentieri si creeaza nemultumiri privind aprecierea, salarizarea, promovarea, contribuie la contrarea unor resentimente fata de cei care obtin constant succese in profesiune.

De asemenea, situatiile familiale deficitare, o viata personala dezordonata, instabilitatea afectiva, minusurile caracteriologice etc. influenteaza negativ relatiile dintre ei, genereaza neincredere, suspiciune.

Dimpotriva, o buna organizare a muncii, repartizarea rationala a sarcinilor pe oameni, indrumarea competenta a fiecarui functionar de catre seful sau au consecinte pozitive asupra calitatii relatiilor dintre lucratori.

10.1.2. Despre relatiile sefi - subordonati

In asigurarea unor relatii sanatoase intre lucratori, seful institutiei si ceilalti sefi indeplinesc un rol important.

Seful va avea intotdeauna fata de fiecare angajat un comportament corect, civilizat. Va avea mare grija sa nu jigneasca pe cineva, sa nu lezeze personalitatea, demnitatea subalternilor sai. Atunci cand va trebui sa-si impuna punctul de vedere, nu va apela la argumente ca: ,,Eu sunt seful, faceti cum va cer!". Un sef ideal va motiva astfel hotararea sa: ,,Nu dau acest ordin pentru ca sunt sef, ci pentru ca este cel putin necesar (daca nu si suficient) sa rezolvam complet problema x".

Este de dorit ca seful institutiei si sefii subordonati acestuia sa-si considere subalternii ca fiind cei mai apropiati colaboratori, nu doar ca persoane carora le da dispozitii. El tebuie sa manieste tact, bunavointa, politete, stapanire

Bibliografie:

Codul de conduita pentru persoanele responsabile de aplicarea legii, adoptat de Adunarea O.N.U. in decembrie 1979.

Legea nr. 1/1978 privind activitatea de rezolvare a propunerilor, sesizarilor, reclamatiilor cetatenilor.

H.G. nr. 667/1991 privind asigurarea prestigiului social al functionarilor publici.

Ivan Stelian, Ionita Tudor - ,,Drept politienesc", Ed. Romfel, Bucuresti 1993

Stefan Niculescu-Maier - ,,Introducere in relatii publice" Ed. NIM Bucuresti

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatii de Munca in Cadrul Institutiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 455 cuvinte
Nr caractere:
22 632 caractere
Marime:
21.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
institutie, organizare, angajati
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!