Program de dezvoltare rurală cu finanțare națională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un Program de Dezvoltare Rurală (PDR) reprezintă un instrument al politicii şi un mecanism de finanţare utilizat de statele membre pentru implementarea politicii de dezvoltare rurală într-un anume teritoriu. Un teritoriu al PDR poate acoperi o întreagă ţară sau doar o regiune specifică. Există peste 90 de PDR-uri active în Uniune, şi fiecare dintre ele este conceput să ofere tipul specific de susţinere a dezvoltării rurale necesar în respectivul teritoriu.

Fiecare PDR dispune de un buget din partea Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR). Acest buget este folosit pentru a ajuta statele membre în finanţarea acţiunilor asociate diferitelor teme/axe ale politicii de dezvoltare rurală a UE, şi anume: îmbunătăţirea competitivităţii în agricultură şi silvicultură; îmbunătăţirea mediului rural şi a zonei de la ţară; Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale; şi metodele LEADER de dezvoltare rurală.

Finantarea reprezinta procesul de asigurare a unor fonduri banesti necesare desfasurarii unor activitati ale unei intreprinderi, institutii sau ONG.

Aceasta activitate poate fi organizata in mai multe etape:

• Stabilirea cat mai exacta pentru ce se doreste finantarea.

• Consultarea permanenta a surselor de informatii privind surse de finantari disponibile.

• Depunerea proiectului (cu modificarile necesare) la mai multi finantatori.

• Asigurarea timpului necesar pentru realizarea unui proiect de finantare de calitate.

• Verificarea cu atentie si respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate.

• Colaborarea cu consultanti specializati si cu experienta in realizarea de proiecte de finantare.

• Argumentarea proiectul (de ce este importanta si urgenta problema vizata, care sunt avantajele activitatilor propuse in proiect, posibilitatile de replicare a rezultatelor proiectului).

• Propunerea in proiect elementelor de noutate in modul de rezolvare a problemei vizate.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007– 2013 (P.N.D.R.), este elaborat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale si este reglementat de Regulamentul CE nr 1698/20.09.2005 (FEADR) privind susţinerea dezvoltării rurale si prin care se finanţează proiecte de dezvoltare rurală prin 4 axe

Finanţarea acordată prin Programul de Dezvoltare Rurala (PDR) este disponibilă unei game largi de tipuri de proiecte şi acţiuni de dezvoltare rurală. Finanţarea PDR este disponibilă sub patru mari categorii, denumite axe ale PDR. Titlurile axelor indică genul larg de acţiuni de dezvoltare rurală pe care acestea le susţin. Acestea sunt:

Axa 1 - Îmbunătăţirea competitivităţii din sectoarele agricol şi forestier

Axa 2 – Susţinerea gestiunii terenurilor şi îmbunătăţirea mediului

Axa 3 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii din zonele rurale şi diversificarea economiei rurale

Axis 4 – Metode LEADER de dezvoltare rurală

Fiecare axă a PDR conţine un număr de metode ale PDR. Aceste metode au alocate bugete PDR pentru tipuri specifice de acţiuni de dezvoltare rurală. Există aproape 40 de măsuri diferite de dezvoltare rurală şi fiecare PDR este conceput încât să conţină măsurile care se potrivesc cel mai bine necesităţilor particulare de dezvoltare rurală din respectivul teritoriu.

O listă a măsurilor PDR (cu codul lor numeric) este prezentată mai jos. Nici unul dintre PDR-uri nu conţine toate aceste măsuri. Lista de măsuri urmăreşte punerea la dispoziţie a unui meniu de opţiuni. PDR conţin măsurile selectate de Autoritatea lor de Gestionare ca fiind cele mai importante pentru nevoile de dezvoltare rurală din teritoriul vizat. Toate PDR-urile conţin măsuri din fiecare axă. În medie, PDR tind să aibă între 20 şi 30 de măsuri disponibile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Program de Dezvoltare Rurala cu Finantare Nationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 650 cuvinte
Nr caractere:
10 129 caractere
Marime:
251.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!