Productivitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Progresul oricarei societati depinde intr-o masura decisiva de eficienta cu care sunt folosite resursele umane, naturale si financiare de care dispune. Intotdeauna, oamenii s-au straduit ca din fiecare unitate de munca, de resurse umane sau de bani ce se cheltuiesc, sa asigure o crestere cat mai mare a volumului si a calitatii productiei, sa obtina cantitati sporite de bunuri materiale si servicii, deoarece numai pe o asemenea baza poate fi asigurata o crestere economica intensa, crearea unei economii avansate si implicit conditii in vederea ridicarii bunastarii materiale si spirituale a populatiei.

In procesul combinarii factorilor de productie are loc consumarea acestora, obtinandu-se bunurile economice. Intreprinzatorul rational va compara permanent rezultate obtinute cu factorii de productie utilizati.

Acest lucru se realizeaza mai ales prin intermediul productivitatii.

Prin productivitate se intelege rodnicia, randamentul factorilor de productie utilizati.

Acest lucru se poate aprecia cu ajutorul nivelului productivitatii, calculat ca raport intre bunurile economice obtinute si factorii de productie implicati in realizarea lor, si se determina cu ajutorul urmatoarei formule: Firma obtinerea unui nivel cat mai ridicat al productivitatii inseamna cresterea eficientei, obtinerea unor efecte mai mari cu acelasi volum de factori de productie Economia nationala se produce mai multa bogatie cu acelasi volum de factori, ceea ce permite satisfacerea mai buna a trebuintelor.

Nivelul si evolutia productivitatii depind de mai multe imprejurari economice si extraeconomice: calitatea factorilor de productie utilizati, calitatea organizarii si conducerii activitatii economice, motivatia economica a posesorilor factorilor de productie si masura in care aceasta este realizata, conditiile naturale (frigul), climatul social si psihologic.

Productivitatea partiala exprima eficienta unui singur factor de productie; dupa caz poate fi productivitate a muncii, productivitate a capitalului si productivitate a pamantului.

Productivitatea globala exprima eficienta tuturor factorilor de productie implicati in obtinerea unui rezultat.

Productivitatea muncii reprezinta un indicator sintetic de baza care ilustreaza eficienta muncii.

Accelerarea ritmului de crestere a productivitatii muncii este legata de intelegerea continutului si semnificatiei sale, a factorilor prioritari de influenta si a modului de valorificare. Sporirea productivitatii muncii reducerea sistematica a cheltuielilor de munca vie, ceea ce contribuie direct la micsorarea costurilor si sporirea eficientei muncii desfasurate. Factorii care influenteaza gradul de crestere a productivitatii muncii sunt: progresul tehnic; perfectionarea organizarii conducerii, productiei si muncii; calificarea, perfectionarea profesionala si cresterea indemanarii executantilor.

Forta de munca executantii si utilizarea rationala a acesteia reprezinta factori hotaratori in sporirea continua ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Productivitatea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 894 cuvinte
Nr caractere:
10 344 caractere
Marime:
19.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
productivitate, Economie
Predat:
la liceu
Sus!