Procesul De Transport Pe Calea Ferată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deplasarea marfurilor si calatorilor in spatiu cu trenul constituie procesul de productie al caii ferate.

In raport cu gruparea operatiunilor elementare de vehiculare a marfurilor si calatorilor, in procesul de transport se disting urmatoarele faze: faza de transbordare intermediara operatiunile efectuate in punctele caracteristice de transbordare; Multilateralitatea si varietatea sectoarelor de activitate ale transportului feroviar formeaza un mecanism care, desi complex, trebuie sa functioneze ca o singura unitate. Aceasta coordonare se realizeaza prin planul de mers al trenurilor.

Orice tren circula numai dupa un mers dinainte stabilit. Totalitatea mersurilor de tren valabile intr-o anumita perioada de timp formeaza planul de mers al trenurilor din perioada respectiva.

Planul de mers se intocmeste grafic.

Graficul de circulatie constituie reprezentarea grafica a miscarii trenurilor pe distanta dintre 2 puncte de sectionare. El trebuie sa asigure: deplasaea rapida a marfurilor si calatorilor; siguranta circulatiei trenurilor; utilizarea cat mai rationala a capacitatii locomotivelor, a vagoanelor, a capacitatii de circulatie a sectiilor de remorcat.

Asadar, graficul de circulatie reprezinta procesul tehnologic al retelei feroviare. El se elaboreaza pe baza reprezentarii grafice cu ajutorul a 2 axe rectangulare, in care pe orizontala se reprezinta timpul, iar pe axa verticala se reprezinta spatiul.

Graficul de circulatie se exprima cu ajutorul relatiei: t = f (l), unde t = timpul necesar pentru parcurgerea distantei l; l = distanta parcursa de tren.

Aceasta ecuatie poate lua forme diferite in raport cu viteza de deplasare a trenului. Cea mai simpla reprezentare grafica se obtine atunci cand viteza de deplasare a trenului este constanta. In aceasta situatie: l = v * t De asemenea, se poate observa ca, cu cat unghiul (este mai aproape de 900, cu atat viteza de deplasare a trenului este mai mare.

In realitate, viteza trenului nu este constanta, ci ea variaza in functie de configuratia liniei in plan si in profil.

Graficul de circulatie se intocmeste o data sau de doua ori pe an, in functie de necesitatile exploatarii, separat pentru fiecare magistrala de mers, coordonandu-se tranzitarea trenurilor in statiile cap de sectie.

Trasele de tren se inscriu in grafic cu semne diferite, in functie de felul trenurilor.

Trenurile se inscriu in functie de prioritate si de rangul lor.

In raport cu importanta lor in circulatie, trenurile se impart in urmatoarele ranguri: rangul 1 trenuri cu mers special; rangul 2 trenuri exprese si rapide; rangul 3 trenuri eccelerate de calatori; rangul 4 trenuri de persoane si trenuri cursa; rangul 5 trenuri militare, mixte, trenuri de calatori si accelerate de marfuri; rangul 6 trenuri directe de marfuri; rangul 7 trenuri locale de marfuri si trenuri convoaie.

unde: neg = numarul de trenuri expediate dupa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul De Transport Pe Calea Ferata
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 533 cuvinte
Nr caractere:
8 093 caractere
Marime:
74.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!