Problema echilibrului extern al unei economii naționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lucrarea, aparuta in 1992 la Editura Academiei Romane trateaza modul in care economia functioneaza, realizand o comparatie intre sistemul economiei de piata si sistemul economiei de comanda.

Este abordata problema echilibrului extern al unei economii nationale, punandu-se accent pe realizarea acestuia intr-o economie de tipul celor din tarile Europei Centrale si de Est. Un interes deosebit prezinta modul in care autorul vede indepartarea deficitelor structurale care exista in economiile acestor tari si trecerea de la sistemul economiei de comanda la sistemul economiei de piata.

In prima parte autorul abordeaza conceptul de echilibru extern si mecanismul de realizare al acestuia - economiile nationale, ca entitati constitutive tind catre stabilirea unui echilibru in raporturile economice dintre ele. Sunt prezentate eforturile unor reputati economisti de a defini echilibrul extern: Nurkse considera echilibrul extern ca acea stare dezirabila a balantei de plati ce caracterizeaza o utilizare deplina a resurselor de munca in economie.

Echilibrul se refera la situatia unei balante care, in conditiile date, poate fi mentinuta fara interventie. Ceea ce implica definitia de mai sus e nivelul de echilibru al cursului de schimb, adica nivelul la care, in lipsa unei interventii, cererea de mijloace de plata este egala cu oferta. Tot Nurkse lanseaza ideea ca echilibrul extern nu se fotografia, ci se urmareste pe o anumita perioada de timp.

Avand in vedere faptul ca inegalitatea (dezechilibrul) dintre plati si incasari poate fi transformata intr-o egalitate prin diferite mijloace de control, apare intrebarea ce tip de control nu e compatibil cu starea de echilibru: Daca un anumit curs de schimb poate fi mentinut numai printr-o crestere a restrictiilor comerciale, atunci cursul de schimb respectiv nu poate fi considerat ca indicand echilibrul extern.

Astfel, se intareste ideea ca echilibrul balantei de plati nu e un criteriu suficient pentru aprecierea cursului de schimb la un nivel de echilibru in prezen ta unor restrictii comerciale aditionale.

Este prezentata notiunea introdusa de catre J. Meade de capital de acomodare - cu rol de compensare, aparand pentru ca celelalte elemente ale balantei lasa un vacuum ce trebuie umplut. Dupa Meade, existenta miscarilor de capital de acomodare e un criteriu suficient pentru ilustrarea dezechilibrului: Pentru o economie cu deficit extern, o miscare de capital compensatoare poate fi privita ca un semnal de avertizare; ea poate reclama o schimbare a intregului curs al politicii economice.

Autorul concluzioneaza ca echilibrul extern care se refera la starea balan tei de plati si are determinarea in intreaga functionare a economiei nationale, fiind definit ca un concept dinamic care urmareste situatia in timp a balantei de plati, pe fondul evolutiei generale a economiei nationale.

In capitolul 2 sunt prezentate unele mecanisme ale ajustarii balantei de plati, in incheierea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problema Echilibrului Extern Al Unei Economii Nationale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 084 cuvinte
Nr caractere:
16 959 caractere
Marime:
20.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
Economie, echilibru
Predat:
la liceu
Sus!