Principii și probleme ale rezolvării statistice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Observarea statistica (culegerea datelor statistice), constituie prima etapa a demersului metodologic al statisticii; reprezinta un proces complex de identificare, masurare si inregistrare a fenomenelor de masa, de tip colectiv, in forma lor individuala si concreta de manifestare. Datele individuale obtinute prin observare statistica sunt supuse, apoi, prelucrarii statistice, proces prin care isi pierd individualitatea, regasindu-se doar prin trasaturile lor esentiale cristalizate, prin generalizare si abstractizare, in informatii statistice.

Cunoasterea si stapanirea fenomenelor si proceselor economico-sociale depinde de informatia de care dispunem. Pe informatie se fundamenteaza decizia in orice obiect de activitate. O decizie buna este posibila numai daca dispunem, pentru fundamentarea ei, de o informatie adecvata, autentica care sa descrie profund si complex fenomenele si legaturile dintre ele.

Realizarea unei observari statistice presupune respectarea unor principii riguros urmarite, dintre care subliniem in mod deosebit asigurarea autenticitatii datelor si eficienta procesului de observare.

asigurarea autenticitatii datelor reprezinta principiul de baza al observarii statistice; de respectarea acestui principiu depinde autenticitatea informatiei statistice si, implicit, calitatea deciziei. Respectarea acestui principiu presupune asigurarea concordantei dintre datele inregistrate si dimensiunea reala a fenomenului observat si cere indeplinirea conditiei de volum si a conditiei de calitate pentru toate datele obtinute prin observare statistica.

indeplinirea conditiei de volum asigura intrarea in actiune a legii numerelor mari; o informatie insuficienta ca volum nu va permite manifestarea legii numerelor mari pe seama careia sa aiba loc compensarea influientei factorilor aleatori, iar prelucrarea datelor nu va duce la descoperirea legitatilor obiective.

conditia de calitate cere obtinerea unei informatii cu un continut real, care sa reflecte realitatea asa cum este; nerespectarea acestei conditii conduce la erori de inregistrare.

obtinerea informatiei in timp util; obtinuta cu intarziere, o informatie, desi corespunzatoare ca volum si calitate, nu mai poate fundamenta o decizie care sa asigure conducerea si orientarea eficienta a unei activitati.

eficienta procesului de observare; presupune culegerea numai acelor date care sa duca la obtinerea informatiei necesare asupra colectivitatii observate.

Datele inutile fac ineficient procesul observarii care, chiar in conditiile unei inregistrari selective a unei colectivitati, solicita forte umane mari si cheltuieli materiale si banesti apreciabile.

2. Surse de date statistice Producerea si gestionarea informatiei statistice oficiale se realizeaza prin intermediul sistemului informational statistic (S. I. S.) subsistem al sistemului informational economico-social. S. I. S. cuprinde, in sens larg, ansamblul mijloacelor si procedeelor necesare realizarii culegerii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principii Si Probleme Ale Rezolvarii Statistice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 788 cuvinte
Nr caractere:
10 178 caractere
Marime:
12.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!