Previziune

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Functia de previziune consta in ansamblu proceselor de munca prin intermediul carora se determina principalele obiective ale firmei - societatea comerciala sau regie autonoma - si componentele sale, precum si resursele si principalele mijloace necesare realizarii lor. Previziunea raspunde la intrebarile : '' ce trebuie si ce poate fi realizat in cadrul firmei ?'' in conditiile si concomitent cu desemnarea resurselor necesare.

Rezultatele previziunii se impart in functie de orizont, grad de detaliere si obligativitatile in trei categorii principale:

1) Prognozele ce acopera un orizont minim de 10 ani, au un caracter aproximativ, nefiind obligatorii. De regula, prognozele, fie ca sunt normative sau exploratorii, se rezuma la principalele aspecte implicate, in final continand un set de date cu valoare indicativa referitoare la ansamblul firmei sau la principalele activitati incorporate.

2) Planurile, in care se finalizeaza cea mai mare parte a proceselor de previziune, se refera, de regula la perioadele cuprinse intre5 ani si o luna. Gradul lor de detaliere variaza invers proportional cu orizontul, in mod firesc planurile curente fiind detaliate, in timp ce planul intreprinderii pe 5 ani se rezuma doar la obiectivele fundamentale ale firmei si principalele resurse aferente. Planurile intreprinderii, inclusiv in tarile dezvoltate, au un caracter obligatoriu, fiind baza desfasurarii activitatilor incorporate.

3) Programele specific lor este orizontul redus, cel mai adesea o decada, o saptamana, o zi, un schimb, o ora. Fireste, programele sunt foarte detaliate, elementele cuprinse fiind obligatorii si prezentand un grad ridicat de certitudine. De regula programele cuprind previzionarii referitoare la activitatea de fabricatie si aprovizionare, stabilind in mod precis cantitatile de produs sau materia prima pe formatii de munca si executanti, la nivel de saptamana, zi, schimb, s.a

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Previziune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 568 cuvinte
Nr caractere:
11 932 caractere
Marime:
84.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
activitate de fabricatie, program, planul intreprinderii
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!