Prețurile, salariile și inflația

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Interdependentele inflatie - preturi si spirala inflationista pag 2
2. Factorii de activare / dezactivare a inflatiei si strategii de
Combatere a inflatiei pag 5
3. Bibliografie pag 7

Extras din referat:

Inflatia, abordata mai ales sub aspectul ei de proces al cresterii preturilor, s-a situat in prim planul dezbaterilor de teorie si politica economica din ultimele decenii. Pe de o parte, deoarece indeosebi incepand din a doua jumatate a anilor 60 si pana in prima jumatate a anilor 80, ritmul cresterilor de preturi a marcat o accentuare deosebita. Pe de alta parte, procesele inflationiste au devenit mai complexe si diversificate, impletindu-se, cumulandu-se si constituindu-se, totodata, in factori de ingrijorare deopotriva pentru consumatori si pentru autoritati.

Intr-o analiza teoretica a inflatiei, Maurice Flamant afirma ca etimologia nu vine deloc in sprijinul definirii acestui concept, asa cum e cazul cu altele ; inflatia vine de la inflare si sensul acestuia (camuflare, umflatura) nu sugereaza ca e vorba de cresterea cantitatii de bani in circulatie si nici de cresterea generala a preturilor.

Din punct de vedere al evolutiei istorice se desprinde ideea ca pe masura dezvoltarii economico-sociale, procesul inflationist a devenit mai complex, iar factorii si formele de manifestare mai diversificate.

Inflatia, ca fenomen monetar, inseamna exces de masa monetara, in raport cu cantitatea de bunuri si servicii care ii asigura acoperirea.

Inflatia este, deci, o notiune legata de masa banilor in circulatie. Atunci cand in circulatie se afla o masa de bani excesiva in raport cu nevoile circulatiei, banii se depreciaza fata de marfurile si serviciile aferente si avem de-a face cu inflatie.

De aceea este esential sa fie pastrata o corelatie in timp, un raport direct intre cresterea economica si cantitatea de bani.

E evident ca fenomenul inflationist este insotit de cresterea preturilor.

Dar preturile nu sunt numai un efect al inflatiei.

Intre preturi si inflatie exista o interconditionare reciproca, exista raporturi complexe. Preturile pot fi atat efect cat si cauza a inflatiei.

Aparitia inflatiei este un efect si un semnal al aparitiei sau existentei unor disfunctionalitati sau dezechilibre in economie, a unei stari economice bolnave. Unul dintre cele ma importante echilibre, in orice economie, este cel dintre cerere si oferta.

Aparitia unui dezechilibru intre cerere si oferta este un prim factor de manifestare a inflatiei, mai exact, a inflatiei prin cerere, care la randul ei poate fi alimentata de alti factori, cum ar fi modul de finantare al unor investitii productive si eficienta lor redusa, stimularea exagerata a nevoilor de consum etc.

Inflatia prin cerere se poate aprecia ca atare in momentul in care oferta nu poate satisface in mod constant cererea, cand se instaleaza de fapt, penuria. Asta atrage dupa sine o crestere exploziva a preturilor care antreneaza cresterea costului vietii. In aceaste conditii se opereaza sporuri salariale si alte masuri de protectie sociale, care au doua efecte; pe de o parte restabilesc puterea de cumparare a veniturilor, iar pe de alta, au drept consecinta directa cresterea costurilor de ...

Bibliografie:

- Manual de economie politica - edit. Sansa SRL, Buc.1995

aut. Ghe. Cretoiu ; Viorel Cornescu ; Ion Bucur

( pag. 381-394 )

- Preturi si concurenta - edit. didactica si pedagogica R.A. Buc

aut. Prof.dr. Tatiana Mosteanu ; Conf.dr. Dalina

Dumitrescu ; Prof.dr. C-tin Floricel ; Lect.drd.

Felicia Alexandru

( pag. 254 - 260 )

- Preturi - edit. Economica 2000

aut. Viorel Beju

( pag. 54 - 65 )

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Preturile Salariile Si Inflatia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 925 cuvinte
Nr caractere:
11 606 caractere
Marime:
15.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
inflatie, salarii
Predat:
la liceu
Sus!