Prețul Pamântului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O data cu aplicarea Legii 1/2000, care a adus in proprietatea privata peste doua milioane de hectare de teren care, pana de curand, era administrat de fostele IAS-uri, a inceput sa se dezvolte si la noi o piata a terenurilor. Deocamdata, insa, nu se poate vorbi despre o piata prea bine conturata, pretul cu care se tranzactioneaza terenul agricol fiind inca departe de valoarea lui reala.

Referitor la preturile practicate in Romania, Institutul National de Economie Agrara a calculat ca el trebuie sa se incadreze intre 5 si 15 milioane lei pe hectar. Calculul a fost facut dupa modelul european, potrivit caruia pretul este renta medie anuala (venitul din arendare) inmultita cu 10. Cum renta medie este in tara noastra de 0, 5-1, 5 milioane lei pe ha, pretul este cel amintit. Cu alte cuvinte, atata vreme cat venitul dat de pamant este mic, pretul de vanzare al acestuia va continua sa fie scazut.

Este de la sine inteles ca aceasta plaja de pret este determinati de mai multi factori ce concura la obtinerea unui pret de piata, pret ce nu reprezinta adevarata valoare a pamantului decat in anumite cazuri, destul de rare.

Potrivit unor date centralizate la Ministerul Agriculturii, tinand cont de pretul mediu al tranzactiilor inregistrate in anul 2002, in judetul Arges pamantul este cel mai scump din toata tara: 14 milioane de lei pe hectar. Aproape sta judetul Suceava (11 milioane lei/ha), dupa care se casca un adevarat hau, tinand cont ca judetul de pe locul trei al acestui inedit clasament, Mures, se poate lauda cu un pret mediu de doar 7, 1 milioane lei. De cealalta parte, a judetelor unde terenul agricol este foarte ieftin, se situeaza Teleorman (2, 2 milioane/ha), Buzau (2, 3 milioane/ha) si Mehedinti (2, 5 milioane/ha). Se poate observa ca este vorba in special de judete foarte sarace si in ceea ce priveste gradul de industrializare. Relevant este si faptul ca orasele resedinta de judet sunt, in aceste cazuri, mai degraba niste targuri prafuite decat niste municipii. De mentionat ca in rest preturile oscileaza intre 3, 5 si 4, 5 milioane de lei pe hectarul de arabil, la limita de sus aflandu-se, judetele din zona de deal, in vreme ce pretul terenurilor din zona Baraganului este in scadere! Cauza acestei tendinte este, se pare, ofensiva mediatica legata de o posibila schimbare a climei, care va duce la desertificarea unor intinse suprafete din Baragan.

In judetul nostru, pretul mediu al unui hectar de arabil extravilan oscileaza intre un milion si 10 milioane de lei. Media avansata de Directia Agricola este de cinci milioane de lei, cu mentiunea ca exista mari variatii ale pretului de la o localitate la alta si in interiorul acestora. In zonele unde sistemul de irigatii nu a fost distrus, pretul scade rar sub 10 milioane. In lunca Bratesului (partea de sud a judetului Galati), s-a ajuns sa se ceara peste 20 milioane de lei pentru terenurile care aduc o redeventa de cam 3-4 milioane pe an, mergand catre nordul judetului, pretul scade ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pretul Pamantului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 188 cuvinte
Nr caractere:
5 296 caractere
Marime:
11.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
Economie, pret
Predat:
la liceu
Sus!