Politica fiscală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bugetul si fondurile extrabugetare Partea cea mai importanta a veniturilor si cheltuielilor publice trece prin bugetul de stat. aceasta cuprinde bugetul guvernului central si bugetele puterilor locale. In dependenta de organizarea administrative teritoriala a unuei sau alteia dintre tari, bugetele pot fi centrale, regionale, pe provincii sau locale. Adesea, sub denumirea de locale se include toate bugetele, cu exceptia celui gestionat de guvernul central.

La buget se adauga si fondurile extrabugetare, care au destinatie speciala sin u se include in bugetul de stat. aceste mijloace se afla la dispozitia organelor de stat centrale si locale, ele fiind concentrate in fonduri cu destinatie speciala. Un exemplu in acest sens poatefi considerat fondul de pensii. Fondurile extrabugetare largesc posibilitatea statului de a interveni in economie,ocolind bugetul, deci, si controlul parlamentar. In plus, de creeaza aparenta unei diminuari a deficitului bugetar

Bugetul de stat este un plan anual al cheltuielilor de stat si surselor de acoperire a lor. Proiectul de buget se dezbate anual si se aproba de organul legislativ.

Independent de regimul economic, de nivelul dezvoltarii si de fazele ciclice sau de cele conjuncturale, in orice tara se practica o anumita politica fiscala. Veniturile fiscale constituie sursa principala a resurselor statului. Prelevarile obligatorii globale sunt formate din ansamblul impozitelor si cotizatiilor sociale efective. Prin fiscalitate se intelege sistemul de stabilire si percepere a impozitelor. Sistemul fiscal determina cantitatile de bani prelevati, sursele si modalitatile acestor prelevari, precum si afectarea acestor resurse.

Politica fiscala reprezinta ansamblul de masuri, de actiuni practice- bazate pe o anumita conceptie economica - cu privire la categoriile de impozite folosite, la locul lor in ansamblul veniturilor bugetare, la relatiile dunamice dintre diferitele lor categorii; ca si la modul de folosire a acestora ca parghie de stimulare a dezvoltarii economice, de solutionare a unor probleme sociale si politice in tara.

Orice politica fiscala reprezinta, in fond, un compromis intre necesitatea randamentului ei ( concretizat in intrarea de cat mai multi bani in casele publice), pe de o parte si grija pentru asigurarea unei anumite echitati ( proportionarea contributiri fiscale in raport cu capacitatea economica a fiecarui contribuabil), pe de alta parte.

Exista mai multe principii de politica fiscala, cele mai semnificative fiind: posibilitatea reala de plata a impozitului; progresivitatea; unicitatea; caracterul pbligatoriu; simplitatea si mobilitatea.

Progresivitatea impozitului reprezinta un principiu al politicii ficale. Aceasta inseamna ca rata impunerii se mareste pe masura ce venitul impozabil creste. Principiul respectiv constituie un instrument de redistribuire a veniturilor si de justitie fiscala. In plus, unii specialisti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica Fiscala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 530 cuvinte
Nr caractere:
9 521 caractere
Marime:
16.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
fiscaliate, Venituri, plati
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!