Energia este si va ramane una din preocuparile globale majore ale secolului al XXI-lea. Datorita faptului ca se preconizeaza o crestere majora a cererii de energie pe plan global in anii urmatori, s-au ridicat diverse intrebari referitoare la furnizarile de energie in viitor, la competitivitatea economica a diverselor surse de energie si la impactul asupra mediului inconjurator.
In conformitate cu Noua Politica Energetica a Uniunii Europene elaborata in anul 2007,energia este un element esential al dezvoltarii la nivelul Uniunii. Dar, in aceeasi masura este o provocare in ceea ce priveste impactul sectorului energetic asupra schimbarilor climatice, a cresterii dependentei de importul de resurse energetice precum si a cresterii pretului energiei.
Momente si evenimente cheie in dezvoltarea politicii comune de energie
In istoria Comunitatilor Europene, politica de energie a fost mai degraba nesemnificativa, desi, paradoxal, doua dintre tratatele de baza, Tratatul de constituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO) si Tratatul de constituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom), se refera la energie.
Actul Unic European (1987) a marcat un punct de turnura pentru piata unica, dar energia nu s-a bucurat de un interes special, pentru ca, la acea vreme, guvernele nu erau dispuse sa cedeze o parte din controlul lor asupra monopolurilor nationale de energie in favoarea deschiderii catre piata.
Tratatul de la Maastricht incheiat in 1992 si cunoscut sub numele de Tratatul UE, a adus unele completari la definirea conceptului de piata interna a energiei (PIE), fara sa includa un Capitol de Energie. Comisia Europeana a pregatit o propunere de capitol, care ar fi trebuit, intre altele, sa o investeasca cu anumite competente in domeniu.
Cartea Verde a Comisiei Europene este cea care propune liniile directoare generale ale unei politici energetice comune si lanseaza o dezbatere publica pe aceasta tema la care sunt invitate sa participe atat statele membre, cat si societatea civila, mediul academic si ONG-urile nationale si europene. Prin articolul : "O politica energetica europeana sigura, competitiva si sustenabila",Cartea Verde a Energiei este primul studiu energetic cu adevarat important realizat dupa anii '70 in spatiul european.Dezbaterea lansata de Cartea Verde a Energiei conturat cateva directii de actiune, dupa cum urmeaza:
Managementul cererii de energie electrica ,stocurile de combustibil, siguranta alimentarii ,surse de energie noi si regenerabile ,energia nucleara,conceptul global de siguranta in alimentare comertul cu energie in UE ,piata interna de energie.
Dependenta energetica
Aproximativ 50% din energia consumata in cadrul U.E. provine din tari care nu sunt membre ale U.E. Fara schimbarea nivelul productiei energetice si tinand cont de cresterea previzibila a consumului, aceasta dependenta va ajunge la 70% pana in 2030.
Dependenta fata de tarile Orientului Mijlociu, care detin 65% din rezervele actuale de petrol va creste. Incepand cu 2020-2030, tensiunile economice si politice pot determina diminuarea resurselor fosile usor de exploatat si concentrarea lor in zone instabile politic, care dauneaza securitatii aprovizionarii tarilor Uniunii Europene.
Piata interna de energie a UE asigura stabilirea unor preturi corecte si competitive la energie, stimuleaza economisirea de energie si atrage investitii in sector.Pe pietele internationale de energie,UE este tot mai expusa la instabilitatea si cresterea preturilor precum si la consecintele faptului ca rezervele de hidrocarburi ajung treptat sa fie monopolizate de un numar restrans de detinatori.
Reducerea emisiilor de carbon
Industria europeana are tot interesul sa renunte la combustibilii fosili, dat fiind faptul ca au fost stabilite cote care limiteaza cantitatile de dioxid de carbon (CO2) pe care sectoarele mari consumatoare de energie le pot elimina in atmosfera. O intreprindere a carei cantitate de emisii se situeaza sub aceasta cota poate vinde partea neutilizata unei intreprinderi care isi depaseste cota. Cumparand cote neutilizate, intreprinderea care emite prea mult CO2 evita amenzi usturatoare. Acest sistem incurajeaza utilizarea mai eficienta a energiei si reducerea poluarii, ajutand Uniunea Europeana sa isi respecte angajamentul asumat in cadrul Protocolului de la Kyoto privind schimbarile climatice, si anume reducerea nivelului emisiilor, in perioada 2008-2012, cu 8 % fata de nivelul inregistrat in 1990.
Utilizarea eficienta a energiei
Utilizarea unei cantitati mai reduse de energie nu inseamna, neaparat, o renuntare la un anumit mod de viata. Putem consuma mult mai putina energie daca o utilizam mai eficient - atat in industrie si transporturi, cat si acasa si la locul de munca. UE a adoptat deja norme privind performanta energetica a cladirilor si a aparaturii electrocasnice si este probabil ca in viitor acestea sa devina si mai stricte.
O piata a energiei competitiva contribuie la o utilizare eficienta a acesteia. UE si-a deschis pietele catre concurenta. In consecinta, frontierele nationale ale pietei energiei incep sa dispara.
Petrol si gaze
Odata cu cresterea cererii, nelinistea legata de siguranta aprovizionarii cu petrol ar putea determina un salt fara precedent a preturilor, pe piata mondiala.
Reuniunea, organizata pentru prima data de catre Moscova, care, prin vocea presedintelui Putin a facut public faptul ca fortele armate rusesti au in dotare o racheta imbatabila, a fost si un prilej foarte bun pentru Rusia de a-si etala soliditatea financiara.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.