Piețe, concurența, prețuri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piata, ca realitate economica cu un continut complex, constituie cel mai bun mechanism de reglare economica cunoscut pana in prezent.

Reprezinta o categorie specifica economiei de schimb, care exprima ansamblul relatiilor generate de actele de vanzare cumparare, impreuna cu fenomenele legate de manifestarea cererii si ofertei si in conexiune cu spatial si timpul in care se desfasoara.

Piata a aparut atunci cand functia consumului s-a separat de functia productiei, ea fiind in trecut, ca si astazi, o consecinta inevitabila a acestui process.

De-a lungul timpului, piata s-a dezvoltat, atat in largime, cat si in adancime, devenind o realitate tot mai complexa.

Neindoielnic, saltul calitativ in evolutia procesului istoric de dezvoltare a pietei a avut loc odata afirmarea sistemului economiei capitaliste.

Caracteristicile acestui system este existenta unei ample retele de piete inter- relationate si care in unitatea lor, alcatuiesc mecanismul economiei concurentiale de piata.

In acest context, definirea pietei contemporane este dificila si chiar inoperanta, datorita marii complexitati si diversitati a structurilor sale, Toate punctele de vedere exprimate au insa un element comun : relatiile dintre vanzatori si cumparatori, respectiv cadrul in care se manifesta cererea si oferta.

Pe o anumita piata, cererea si oferta se gasesc, una fata de alta, intr-un anumit raport de marime, in functie de care se formeaza si evolueaza preturile la care se vand si se cumpara marfurile.

Nivelul si evolutia preturilor determina comportamentul agentilor economici, orietandu-i ce si cat sa cumpere sau sa ofere pe piata.

Agentii economici care actioneaza pe aceeasi piata intra, astfel, in relatii de concurenta sau de competitie, fiecare urmarind sa-si realizeze obiectivele.

Piata functioneaza astfel ca un mecanism cu autoreglare, al carui regulator este concurenta.

Elementele evidentiate mai sus definesc in esenta piata, institutia centrala in jurul careia graviteaza viata economica.

Intr-o economie de piata concurentiala, mecanismul pietei este acea forta impersonala care coordoneaza alegerile si actiunile tuturor agentilor economici si care, in ultima instanta, regleaza viata economica de ansamblu.

Structura pietei privita in ansamblu, piata reprezinta un sistem deosebit de complex, format dintr-o multitudine de segmente, forme si tipuru de piete care se gasesc intr-o stransa interdependenta.

Evolutia preturilor pe o anumita piata influenteaza nivelul preturilor practicate pe alte piete.

Exista numeroase alte structuri ale pietei, a caror analiza pune in evidenta complexitatea acesteia in economia contemporana.

Astfel, orice piata se caracterizeaza prin: obiect, respective natura bunurilor care fac obiectul tranzactiilor de piata; potentialul si volumul tranzactiilor; numarul participantilor si forta economica a acestora; aria geografica; modul de organizare; institutiile aferente ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piete Concurenta Preturi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 002 cuvinte
Nr caractere:
6 238 caractere
Marime:
12.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
preturi, concurenta
Predat:
la liceu
Sus!