Parteneriatul Republica Moldova - NATO

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Care este evolutia Parteneriatului pentru Pace?

Primele contacte ale Republicii Moldova cu Alianta Nord-Atlantica au fost stabilite dupa declararea independentei. La 20 decembrie 1991, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Consiliului de Cooperare Nord-Atlantica (CCNA), creat in urma hotararii reuniunii la nivel inalt a tarilor membre ale NATO de la Roma din 7-8 noiembrie 1991. La prima reuniune a CCNA a participat Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Scopul crearii CCNA a fost de a institui un organism permanent de consultari intre adversarii de alta data in problemele primordiale de securitate general-europeana. La 6 ianuarie 1994, cu ocazia reuniunii la nivel inalt a Aliantei Nord-Atlantice, la care a fost examinata initiativa americana "Parteneriatul pentru Pace", Presedintele Republicii Moldova a exprimat disponibilitatea tarii noastre de a adera la acest Program. La 16 martie 1994, la Bruxelles, la Cartierul General al NATO, a avut loc prima intrevedere a Presedintelui Republicii Moldova cu Secretarul General al NATO, urmata de semnarea Documentului-cadru al Programului "Parteneriatul pentru Pace". Republica Moldova a fost cea de-a 12 tara-semnatara a programului in cauza, respectiv, a 2-a din CSI, dupa Ucraina.

La 29 mai 1997, la Sintra (Portugalia) a avut loc reuniunea CCNA, la nivelul ministrilor de externe. Pornind de la necesitatea stabilirii unor relatii noi cu partenerii de cooperare, NATO a propus transformarea CCNA intr-o structura mai eficienta - Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic (CPEA). In vederea coordonarii cit mai efective a activitatilor pe linia NATO, la 16 decembrie 1997 a fost instituita Misiunea Republicii Moldova pe langa NATO. In calitate de sef al Misiunii a fost desemnat Ambasadorul Republicii Moldova in Regatul Belgiei.Importanta a fost vizita presedintelui V. Voronin la Cartierul General NATO la 28 iunie 2001 unde a fost semnat Memorandumul de intelegere cu Organizatia NATO pentru Mentinere si Aprovizionare (NAMSO) privind cooperarea in domeniul logistic. Urmare a acestui Memorandum a fost posibila crearea in anul 2002 a unui Fond de afectare speciala finantat de tarile membre NATO destinat distrugerii unui lot de mine antipersonal si munitii cu termen expirat din dotarea Armatei nationale, precum si a unei cantitati importante de combustibil rachetar de tip melanj. Proiectul a fost implementat de Agentia NATO pentru Mentinere si Aprovizionare tehnica (NAMSA). Gratie acestui proiect a fost eliminat un pericol ecologic de proportii si realizate, inainte de termen, prevederile de baza ale Conventiei de la Ottawa cu privire la interzicerea minelor antipersonal Astfel, Republica Moldova fiind printre primele state din regiune care a exclus acest tip de arme din arsenalele sale. Un alt proiect pe cale de realizare cu suportul financiar al Aliantei este si cel al distrugerii stocurilor de pesticide interzise si inutilizabile in Republica Moldova.

Incepand cu anul 2002 Republica Moldova este parte la Grupul de Cooperare in domeniul Securitatii in Sud-Estul Europei (SEEGROUP), aderind la o serie de proiecte relevante in domeniu, precum SEESTUDY, SEECHANGE, SEESTAFF, SEEMAG. Din anul 1997 Republica Moldova si-a extins colaborarea cu NATO si in domeniul stiintific. Astfel, din acea perioada NATO a sustinut doua proiecte ale Academiei de Stiinte a Republicii Moldova in valoare de aproximativ 153000 dolari SUA cu privire la accesul Academiei de Stiinte la reteaua INTERNET, precum si la dezvoltarea lui ulterioara.

In anul 1999 a fost finalizat cu sprijinul financiar al NATO proiectul de creare a retelei informationale a Academiei de Stiinte. Sustinerea financiara a Aliantei a obtinut-o si proiectul "Reteaua informationala a Comunitatii Politehnice", elaborat de Academia de Stiinte si Universitatea Politehnica din Moldova. Cu concursul NATO in luna iunie a fost creata asociatia RENAM care are o orientare educativ-informationala. Astfel, cercetatorii stiintifici din Moldova au obtinut burse in Italia, Canada si in alte tari.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parteneriatul Republica Moldova - NATO.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 963 cuvinte
Nr caractere:
11 192 caractere
Marime:
17.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
nato, republica moldova
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Economie
Sus!