Organizațiile Neguvernamentale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O. N. G. -urile sunt organizatii din sfera societatii civile care isi propun gasirea unor solutii pentru problemele societatii, edificind astfel o societate democratica. Desigur exista mai multe organizatii precum partidele politice, sindicatele, care fac parte din cel de al treilea sector, dar care isi propun scopuri politice.

O. N. G. -urile cunosc variate forme organizationale de la mici initiative locale, societati bazate pe beneficii reciproce, spre grupuri mai active. Toate aceste forme organizationale au unele caracteristici comune. Caracteristica principala a acestora este faptul ca ele sunt independente fata de stat. Ceea ce le deosebeste de celelalte structuri asociative este caracterul non-profit al acestora axat pe beneficiul public si nu pe cel privat. Pentru organizatiile neguvernamentale se utilizeaza o terminologie specifica: organizatii neguvernamentale (O. N. G. ); organizatii voluntare particulare; organizatii non-profit; asociatii secundare (de rudenie, etnice si cetatenie); asociatii voluntare; grupuri de presiune. De-a lungul istoriei sale, viata asociativa a fost un loc al creativitatii, formarii personale si colective, educatiei cetatenesti. Dezvoltarea vietii asociative si crearea de organe intermediare intre guvern si individ, are drept obiectiv favorizarea asumarii de responsabilitati de catre cetateni si implicarea lor in viata societatii; dezvoltarea notiunii de solidaritate colectiva.

In mod traditional, asociatiile isi asuma un rol esential pentru sanatatea ansamblului societatii. Numeroase asociatii au, mai cu seama, sau exclusiv o functie prestatoare de servicii, ele acopera lacunele existente, largesc evantaiul serviciilor deja oferite.

O alta functie importanta a numeroaselor asociatii e rolul de pionier si de novator in domenii extrem de variate de la nivel local la nivel international. Ele ajung adesea sa stirneasca profunde schimbari de atitudini. Drept exemplu pot fi aduse dezbaterile pe marginea egalitatii intre sexe, a drepturilor omului, a descoperirii urgentei pe care o reprezinta protectia mediului etc.

O alta functie a asociatiilor este rolul lor de aparator. Pe de o parte, ele pot apara interese sociale speciale sau pot asigura protectia unor grupuri sociale, economice, profesionale sau de alta natura. Pe de alta parte, ele pot actiona pentru combaterea metodelor de actiune sau a atitudinilor xenofobe a absentei posibilitatilor acordate femeilor sau a discriminarii la care sint supuse persoanele handicapate. In rolul de aparator asociatiile vegheaza pentru ca fiecare sa se bucure de drepturile si de prestatiile pe care le poate pretinde. A patra functie fundamentala a asociatiilor e cea de garant al anumitor valori in cadrul societatii. In virtutea naturii lor specifice a compozitiei si obligatiilor lor, ele pastreaza si favorizeaza valorile muncii neremunerate, ale initiativei si ale participarii active la viata sociala, ale pluralismului, solidaritatii, protectiei si respectului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizatiile Neguvernamentale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 222 cuvinte
Nr caractere:
6 673 caractere
Marime:
10.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
ong, intreprindere
Predat:
la liceu
Sus!