Organizația mondială a comerțului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Organizatia Mondiala a Comertului a fost creata prin intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 1995, a Acordului privind constituirea OMC (Acordul OMC), semnat la Marrakech, la 15 aprilie 1994. Pana la data de 31 decembrie 1994, un numar de 81 de tari semnatare, reprezentand circa 88% din comertul international, din totalul de 124, au ratificat acordul privind constituirea OMC, ele devenind astfel membri originari ai organizatiei.

-OMC are un caracter mult mai global decat GATT (numarul de tari si teritorii care vor cadea sub influenta OMC va fi de cca. 150); -OMC are o arie de aplicare mai larga, incluzand in sistemul commercial multilateral, pentru prima data activitati comerciale legate de comertul cu servicii, investitii si drepturile de proprietate intelectuala; -OMC administreaza un pachet de acorduri la care toti membrii s-au angajat. In contrast, cadrul GATT include mai multe acorduri importante (de exemplu in domeniile antidumping si al subventiilor, evaluarii in vama, procedurilor in materie de licente de import) la care au aderat numai un numar restrans de tari; -OMC contine atat o versiune imbunatatita a regulilor din GATT 1947, cat si unele reguli noi. Noua versiune, denumita GATT 1994, clarifica si intareste regulile din GATT-ul initial in comertul cu marfuri cum sunt nediscriminarea (clauza natiunii celei mai favorizate) si tratamentul egal pentru bunurile din import si cele indigene pe piata interna (tratamentul national); -OMC denunta politicile protectioniste in anumite sectoare sensibile care erau mai mult sau mai putin tolerate in GATT 1947. Organul suprem este Conferinta internationala, care cuprinde reprezentanti ai tuturor membrilor si se intruneste o data la doi ani.

Consiliul General la care participa reprezentantii tuturor membrilor si se intruneste ori de care ori se apreciaza necesar. In acelasi timp, Consiliul General se va intruni pentru indeplinirea functiilor sale de Organ de Reglementare a Diferentelor (ORD) si de Organ de examinare a politicilor comerciale (OEPC). Consiliile permanente, unde gasim: -Consiliul pentru comertul cu bunuri, care supravegheaza functionarea acordurilor comerciale multilaterale; -Consiliul pentru comertul cu servicii, care supravegheaza functionarea Acordului General privind Comertul cu Servicii (AGCS); -Consiliul privind aspectele comerciale legate de drepturile de proprietate intelectuala, care va urmari functionarea Acordului privind aspectele comerciale legate de drepturile de proprietate intelectuala (ADPIC); Comitete permanente: Comitetul pentru comert si dezvoltare, Comitetul pentru restrictii pe motive de dificultati la balanta de plati; Comitetul pentru buget, finante si administratie.

Comitete specializate, instituite in baza Acordurilor comerciale multilaterale si plurilaterale care urmaresc modul de gestionare si functionare a acordurilor respective.

Conducerea tuturor organelor create in baza Acordului OMC este asigurata de presedinti si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizatia mondiala a comertului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
842 cuvinte
Nr caractere:
5 269 caractere
Marime:
9.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
comert, Economie
Predat:
la liceu
Sus!