Obiectivele fundamentale ale întreprinderii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Insusi mobilul infiintarii unei intreprinderi, al existentei, scopul confirmarii sale il constituie rezultatul pe care vrea, trebuie, incearca sa-l obtina, la un nivel performant. Performanta presupune insa nivelul tehnic (productivitatea masinilor si oamenilor), nivelul economic (cost scazut si cea mai buna calitate) si nivelul social (atat prin raspunsul la nevoile consumatorilor, cat si prin salarii satisfacatoare si un climat favorabil). In aceste conditii, intreprinderea trebuie sa raspunda la un nivel superior cerintelor de tehnicitate, competitivitate, legitimitate si sa obtina eficacitate, eficienta si efectivitate.

In alta ordine de idei, obiectivele unei firme pot si trebuie sa fie circumscrise principalelor niveluri de realizare in timp si spatiu, adica:

- satisfacerea cererii pe masura manifestarii acesteia, in functie de semnalul pietei din aval (pentru ca vinzi ce ai produs, dar vei mai produce ce se cere si mai ales ce s-a vandut);

- reducerea costurilor, dar nu prin diminuarea calitatii;

- cresterea flexibilitatii productiei (prin standardizari ale reperelor si operatiilor), pentru adaptarea rapida la conditiile mediului;

- cresterea fiabilitatii si calitatii productiei, adica producerea unor bunuri si servicii superioare celor de pe piata, dupa opinia pietei;

- reducerea timpului de livrare si deci diminuarea stocurilor;

- asigurarea concordantei intre obiectivele intreprinderii si aspiratiile personalului.

Obiectivele fundamentale ale intreprinderii raman insa profitul, cresterea sau dezvoltarea, securitatea si responsabilitatile sociale, acestea fiind conditionate atat de calitatea si structura climatului intern, cat si de calitatea si amploarea relatiilor cu mediul.

Pornindu-se de la scopul infiintarii firmei, se pot stabili si analiza obiectivele fundamentale ale acesteia. Orice obiectiv fundamental este atins prin realizarea altor obiective derivate.

Obtinerea de profit

Obtinerea de profit trebuie sa fie in concordanta cu prevederile strategice ale firmei, pe termen lung, nu sa devina un scop in sine. Preturile si tarifele prea mari pot influenta negativ cererea, pot avea ca efect pierderea clientelei si, uneori, desfasurarea unei activitati la intamplare.

Principalele functii ale profitului sunt urmatoarele:

- indica eficienta activitatii economice;

- stimuleaza initiativa si motiveaza investitiile;

- determina acceptarea riscului in afaceri;

- stimuleaza preocuparea pentru eficienta;

- dezvolta spiritul de economie.

Trebuie subliniat ca profitul stimuleaza agentul sa-si perfectioneze activitatea si, totodata, prin prelevarea unor parti la buget, contribuie la finantarea invatamantului, sanatatii, culturii, administratiei de stat si apararii.

Principalele forme ale profitului care se pot determina sunt:

- profitul brut - ca diferenta intre incasarile obtinute intr-o perioada de vanzare a bunurilor realizate

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectivele fundamentale ale intreprinderii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
800 cuvinte
Nr caractere:
4 396 caractere
Marime:
11.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
firma, Economie, dezvoltare, obiective
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!